Koncentrace metanu za rok 2020 rekordně vyrostly.

Koncentrace metanu v atmosféře loni výrazně rostla, přestože se většina světa v roce 2020 zastavila. Vědci přitom neví, proč se tak stalo. Nové zjištění o metanu však naznačuje, že příčinná souvislost s klimatickými změnami může být přesně opačná, než se tvrdí – tedy, že se klima primárně z nějakého důvodu otepluje a teprve v důsledku toho se uvolňuje více skleníkových plynů.

Informovala o tom Česká televize.

Podle nové zprávy americké Národní agentury pro oceány a atmosféru (NOAA) globální množství atmosférického metanu vzrostlo o 14,7 ppb na 1892,3 částic na miliardu (ppb), přitom roku 2018 to bylo „jen“ 8,5 ppb a 10,7 ppb v roce 2019.

Vědci z NOAA zatím nemají jasné vysvětlení, proč tomu tak je. Zdá se, že zvýšení je způsobeno uvolňováním plynu z přirozených zdrojů – nicméně je možné, že kvůli vyšším teplotám se ho z nich uvolňuje více než v minulých letech.

Záznamy o metanu se řadí mezi velmi dobré zdroje informací o tom, jak člověk ovlivňuje klima Země. Podle oficiální teorie způsobují oteplení Země skleníkové plyny (typu CO2), které z atmosféry odrážejí zpět na Zemi teplo.

Přestože metan zůstává ve vzduchu výrazně kratší dobu než CO2, má na oteplování mnohem větší dopad než právě CO2: metan je v tom přibližně 86krát účinnější.

Odhaduje se, že 60 % metanu uvolněného do atmosféry přímo souvisí s lidskou činnosti, jako je například spalování ropných produktů nebo zemědělství spojené s chovem zvířat.

Boj s globálním oteplováním, které je údajně způsobováno skleníkovým efektem (jež údajně zesilují lidé vypouštěním oxidu uhličitého a metanu do atmosféry), je hlavním cílem globální klimatické dohody z Paříže. (pel)

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii