Americký prezident Joe Biden volal ruskému protějšku Vladimirovi Putinovi a vyzval ho k setkání na území nějakého třetího státu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se dočasně ujal i resortu zahraničí, hned po oznámení zahájil akci, aby se schůzka konala v Praze. Podobnou nabídku na hostitelství představilo i Finsko.

Bílý dům oznámil, že Biden šéfovi Kremlu nabídl v nejbližších měsících uspořádání bilaterálního summitu s cílem „projednat spektrum otázek, na které narážejí USA a Rusko“.

Kromě toho stejně už jako minulý týden německá kancléřka Angela Merkelová vyzval Biden Putina, aby Moskva snížila koncentraci svých vojsk u hranic s Ukrajinou, kde během posledních týdnů eskalovalo napětí mezi proruskými separatisty a ukrajinskými ozbrojenými silami.

Situace mezi USA a Ruskem se vyostřila v březnu poté, co Biden v televizním rozhovoru řekl, že považuje Putina za zabijáka a že Rusko zaplatí za vměšování se do amerických voleb.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se dočasně ujal i resortu zahraničí, hned po oznámení zahájil akci, aby se schůzka konala v Praze.

„Zareagoval jsem na oznámení prezidenta Bidena, který vyzval k osobní schůzce s prezidentem Putinem na území třetího státu. Pověřil jsem naše velvyslance ve Washingtonu a Moskvě, aby nabídli jako možné místo setkání Prahu a navázali tím na summit Obama-Medvěděv. Vše je ale na začátku,“ napsal Hamáček na Twitteru.

Jak připomněl server iDnes.cz, setkání amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Dmitrije Medveděva se konalo 8. dubna 2010 v Praze, kdy prezidenti podepsali na Pražském hradě novou smlouvu START o omezení jaderných arzenálů. Česko tehdy pořádání summitu vyšlo na celkem 50 milionů korun.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však označil současné úvahy o termínu, místě a možné agendě americko-ruského summitu za předčasné. (pel)