Spojené státy pošlou do Německa dalších 500 vojáků, kteří posílí stávající americký kontingent čítající 35 tisíc mužů a žen ve zbrani. (Ilustrační foto)

Americký prezident Joe Biden pozastavil stahování tisíců vojáků z Německa, které nařídil jeho předchůdce Donald Trump, protože mu vadily nízké výdaje Německa na obranu. Naopak nyní Spojené státy vyšlou do sousední země Česka dodatečných 500 vojáků, kteří posílí stávající americký kontingent čítající 35 tisíc mužů a žen ve zbrani.

Oznámil to americký ministr obrany Lloyd Austin při návštěvě v Berlíně kde se setkal s šéfkou obrany Annegret Kramp-Karrenbauerovou. Ta krok označila za symbol přátelství.

Prohlášení navíc přišlo v čase, kdy Rusko posiluje své vojenské kapacity u hranic s Ukrajinou, kde během posledních týdnů eskalovalo napětí mezi proruskými separatisty a ukrajinskými ozbrojenými silami.

Bidenův předchůdce v Bílém domě Donald Trump loni v červenci zkritizoval Německo jako členskou zemi NATO, že na obranu dává příliš malé výdaje a nařídil stáhnout 12 tisíc vojáků.

Řekl tehdy, že Berlín podle něj americké partnery po řadu let využíval a nyní by měl začít platit své účty. (pel)

Putin si volal s Merkelovou: Zaútočil na Kyjev. Obvinil ho z provokací na východě Ukrajiny

Trump zkritizoval Německo za nízké výdaje na obranu. USA ze země stáhnou 12 tisíc vojáků