Školáci v Česku se po měsících domácí, respektive distanční výuky chystají do školy. Na Děčínsku však od pondělí školy neotevřou. Ministerstvo zdravotnictví tamním školám schválilo odklad otevření o jeden týden. V ostatních školách v ČR by se v pondělí 12. dubna měly školy otevřít pro žáky prvního stupně.  

Na Děčínsku se v nadcházející pondělí školy neotevřou. Odklad začátku prezenční výuky s ohledem na epidemickou situaci v okrese schválilo ministerstvo zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) uvedl jako důvod také to, že se na Děčínsku objevily dva případy brazilské mutace koronaviru.

Žáci z okresu Děčín by se do školních lavic měli vrátit až o týden později, tedy od pondělí 19. dubna.

Situace na Děčínsku je v Ústeckém kraji dlouhodobě nejhorší. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá téměř 354 nakažených koronavirem. Za poslední týden v okrese Děčín přibylo 458 nemocných.

Zavřeny tak zůstanou i školky, lidové školy umění a další zařízení pro mimoškolní aktivity.

Ve všech ostatních okresech se školy otevřou v pondělí 12. dubna. Žáci prvního stupně do nich nastoupí v rotačním systému.

V Ústeckém kraji ve čtvrtek přibylo 515 nakažených koronavirem, zhruba stejně jako před týdnem. Za uplynulý týden nárůst nákaz v regionu činil 2753, nejméně od konce ledna. (sfr)