Ruský prezident Vladimir Putin si telefonoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Během telefonátu zaútočil na Kyjev, který obvinil z provokací na východě Ukrajiny, kde se poslední dobou vyostřuje napětí. Německá vláda požádala Moskvu, aby Rusko snížilo koncentraci svých vojsk u hranic s Ukrajinou.

K telefonátu došlo v čase, kdy během posledních týdnů eskalovalo napětí mezi proruskými separatisty a ukrajinskými ozbrojenými silami. Posilnění ruských vojsk na hranicích ještě zvýšily obavy z konfliktu.

Putin v hovoru upozornil na provokativní akce Kyjeva, který v poslední době schválně zhoršuje situaci. Na kontaktní linii oddělující ukrajinské ozbrojené síly a síly proruských separatistů se dále střílí.

Kyjev opakovaně varoval před posilováním přítomnosti ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. Rusko však tvrdí, že přesuny vojáků mají jen obranný charakter.

Západ spolu s Kyjevem tvrdí, že Moskva poskytuje ozbrojenou podporu donbaským separatistům, což však Rusko popírá.

Ukrajinská armáda a proruští separatisté se navzájem obviňují z porušování příměří na kontaktní linii.

Východní část Ukrajiny navštívil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v minulých dnech žádal o podporu od západních spojenců.

Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny vypuknul v roce 2014, kdy Rusko anektovalo poloostrov Krym a části východo-ukrajinského Donbasu ovládli proruští separatisté. Booje si už vyžádaly více než 14 tisíc životů. (pel)