Nový ministr zdravotnictví Petr Areberger chce vyhovět prezidentovi Zemanovi. Prostuduje si dokumentaci k ruské vakcíně Sputnik V. (Foto: Redakční koláž)

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO) hned první den po uvedení do úřadu prezidentem Milošem Zemanem plní jeho přání. Hodlá si prostudovat dokumentaci k ruské vakcíně proti koronaviru Sputnik V a situaci řešil už i s ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenou Storovou.

Prezident na Arenbergera během jmenování do funkce apeloval, aby očkování ruskou vakcínou neblokoval. Zeman navíc dlouhodobě tlačil na vyhazov Jana Blatného (ANO), který vakcinaci preparáty neschválenými EMA odmítal.

Nový ministr zdravotnictví Arenberger v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že společně se Storovou prostudují dokumentaci, která je k ruské vakcíně nyní k dispozici.

„V tuto chvíli není na stole, že bychom řekli, že zítra jedeme nakupovat do Ruska, ale abychom se podívali na dokumentaci, která je k dispozici, a posoudili co a jak. Neberu to jako prioritu číslo jedna, ale přísun vakcín je určitě důležitý a je to jediná možnost, jak se s pandemií vypořádat,“ řekl Radiožurnálu.

Zmínil také, že v Česku je velká skupina lidí, kteří by se Sputnikem V chtěli nechat naočkovat.

Už dříve pro Novinky řekl, že on by zájemcům umožnil, aby se Sputnikem V očkovali v rámci klinického zkoušení. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), což by podle něj zabralo nanejvýš měsíc.

Arenberger rovněž popřel, že by se kvůli Zemanovu požadavku cítil pod tlakem.

Nepopírá, že je nutné zajistit dostatek vakcín schválených Evropskou lékovou agenturou (EMA), ale chce hledat i jiné možnosti.

„Možná jste si všimli, že se v tom pan premiér velice angažuje. V neděli odpoledne se nám potvrdilo, že stačí několik telefonátů a hned máte dalších 80 tisíc vakcín navíc. Je to opravdu spíše o té aktivitě a snažit se každou lahvičku sehnat,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že ČR čeká na schválení Sputniku, protože nemůže ze zákona nakupovat jiné vakcíny, než které nakoupil od Evropské komise. (pel)

Zeman jmenoval Arenbergera ministrem zdravotnictví. Vyzval ho, ať neblokuje Sputnik V

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí