Poznámky z ukradených diářů Jaroslava Faltýnka (ANO) usvědčují poslance z toho, jak měl pomáhat ovlivňovat zakázky a získávat dotace ve prospěch spřátelených lidí a firem, včetně holdingu Agrofert premiéra Babiše.

Šéfovi poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi ukradli jeho diáře. Poznámky z let 2015 až 2017 usvědčují poslance z machinací s dotacemi pro firmy holdingu Agrofert, který premiér Andrej Babiš (ANO) zaparkoval kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. V souboru jsou Faltýnkovy vlastnoruční poznámky k obchodům, veřejným zakázkám či lobbingu za dotace, které druhý muž hnutí ANO v minulosti řešil.

S odhalením přišel server Seznam Zprávy.

Konkrétně předseda vlády Babiš je zmíněn na několika stránkách. A i když firmy koncernu formálně od roku 2017 nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ve sněmovně vysvětloval, jak se mu diáře ztratily. Domnívá se, že někdo, kdo měl přístup k jeho soukromým zápiskům, je ofotil a potom předal dál, případně je zpeněžil.

Zmínil se při tom také o záznamu, že mu syn sebral 1 milion korun, který prý „potřeboval na drogy, nyní už je ale 10 let v pohodě”. V kuloárech se podle médií spekuluje o tom, že deníky vzala jeho bývalá přítelkyně.

Závěrem také důrazně popřel, že by jakýmkoliv způsobem překročil zákonné pravomoci.

Vysvětlení, zda Faltýnek nepomáhal ovlivňovat zakázky a získávat dotace ve prospěch spřátelených lidí a firem, požadovala opozice i premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Pan Faltýnek ode mě neměl žádný mandát k jednání ve věcech, které nastiňujete, nic o tom nevím, nikdy jsem o tom neslyšel a musí to vysvětlit,“ uvedl premiér pro Seznam Zpráv.

Poznámky z diáře se podle zjištění Seznam Zpráv týkaly mimo jiné rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství.

Faltýnek nyní pouze připustil, že lobboval třeba za výstavbu Národního sportovního centra v Jeseníku, o což ho nepřímo požádalo tehdejší vedení města.

V diáři měl být zaznamenaný také postup při vzniku firmy, jejíž akcie hodlal Faltýnek podle vyznění zápisků vlastnit.

Babišovy iniciály AB se v deníku objevují třeba u poznámky z jara 2016, kdy představenstvo pražského dopravního podniku vyměnilo generálního ředitele firmy.

„AB – odvolat Ďuriše hned?? Nebo červen?“ měl si Faltýnek zapsat.

Jak server dále připomněl, Faltýnek se v minulosti objevil v několika situacích vzbuzujících podezření.

Jde například o jeho angažmá v kauze tendru na dálniční mýtné, kdy byl předseda poslaneckého klubu přistižen v hotelové restauraci v kontaktu s předsedou Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem, který má rozhodovat nezávisle na politicích.

Poslední kauzou pak byla loňská tajná schůzka s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (ANO) a dalšími lidmi v restauraci na pražském Vyšehradě, která měla být kvůli koronavirovým opatřením uzavřena.

Faltýnek tehdy jen rezignoval na post prvního místopředsedy ANO, ale místo v čele poslaneckého klubu ANO si udržel. (pel)

Babiš je ve střetu zájmů: Agrofert neměl na zemědělské dotace nárok, potvrdil další audit

Premiér Babiš je ve střetu zájmů, potvrzuje překlad auditu Komise