Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) schválila od pondělí 12. dubna otevření obchodů s dětským oblečením a obuví, papírnictví, farmářských trhů nebo prádelen. (Ilustrační foto)

Na obzoru je první rozvolnění protikoronavirových opatření v Česku. Babišova vláda slíbila od pondělí 12. dubna, kdy má skončit nouzový stav, otevřít některé obchody a služby, které kvůli pandemie covidu-19 před několika měsíci nechala uzavřít.

Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na Twitteru.

„Papírnictví, dětské oblečení a obuv, aby mohli rodiče v klidu poslat své děti do škol. A také čistírny a prádelny, farmářské trhy, zámečnictví, opravny zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta. Právě schválená uvolnění ekonomických aktivit od 12.4. 2021,“ napsal Havlíček.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se už dříve vyjádřil, že pokud se situace bude vyvíjet dobře, provozovny služeb, obchody nebo zahrádky restaurací by se mohly začít otevírat koncem dubna.

Zoologické a botanické zahrady budou moci obnovit provoz pouze ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity.

Babišova vláda zakázala maloobchodní prodej 22. října 2020. Krátké rozvolnění vláda povolila v prosinci před Vánoci, ale hned poté stát obchody znovu zavřel.

Od 19. ledna pak vláda povolila otevřít papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi, ale od 1. března opět prodej dětského zboží zakázala kvůli zhoršující se situaci.

Aktuálně tak mohou mít otevřeno jen vybrané obchody jako potraviny, drogerie, lékárny, optiky, květinářství nebo prodejny s chovatelskými potřebami. (pel)

Tržby maloobchodníků v ČR se dál propadají: V lednu klesly o 6,5 procenta

Svaz obchodu chce po státu uhradit 100 procent škody za nucené uzavření, jinak hrozí žalobami

Vládní zákaz maloobchodu a služeb byl nezákonný. Ústavní soud omezení zrušil