Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který mu umožní ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu.

Prezident Vladimir Putin může Rusku vládnout až do roku 2036. Podepsal totiž změnu ústavy, díky které se bude moci ještě dvakrát ucházet o křeslo hlavy státu. Zákonu dali obyvatelé Ruska, kteří tamního prezidenta podle nedávného průzkumu považují za nejvíc sexy Rusa, zelenou loni v červenci. Pro změnu tehdy hlasovalo 77,9 procent voličů, proti bylo 21,27 procenta. 

Prezident Putin chystané ústavní změny oznámil v lednu 2020. Součástí balíčku bylo i anulování předchozích prezidentských období, což by Putinovi zajistilo možnost znovu kandidovat do čela Ruska.

Změny už před referendem odhlasovaly obě komory parlamentu, hlasy ruských občanů tak byly spíše symbolickým krokem.

Putin se tak může po vypršení současného mandátu v roce 2024 ucházet o zvolení na ještě dvě další šestiletá období. Pokud by kandidoval a pokud by jej voliči zvolili, může Putin zůstat u moci až do roku 2036.

Současný prezident je přitom v křesle nejvyššího úřadu v zemi od roku 2000 s výjimkou čtyřleté přestávky v letech 2008 až 2012, kdy ho vystřídal Dmitrij Medvěděv.

Průzkum zveřejněný minulý týden na ruském webu Superjob.ru ukázal, že obyvatelé Ruska považují prezidenta Putina za nejkrásnějšího a nejvíc sexy muže Ruska. Za takového ho vidí 17 procent ženských respondentek a 18 procent mužských respondentů.  (pel)