Počet afrických migrantů mířících do Evropy roste kvůli zlepšujícímu se počasí. Na italský ostrov Lampedusa dorazilo během jediného dne 430 uprchlíků na čtyřech lodích. Kvůli pandemii covidu-19 musí běženci v Itálii do karantény. 

Během několika hodin připluly k italskému ostrovu hned 4 lodě naložené migranty. Konkrétně jich bylo na palubách 215, 70, 57 a 88, celkem tedy 430 uprchlíků. Na koronavirovou karanténní loď zaparkovanou poblíž putovala zhruba polovina cestujících.

Osm desítek mladistvých běženců přepravil trajekt na Sicílii. Zbývající utečenci byli přemístěni do přijímacího centra, kde je aktuálně ubytováno dalších asi 700 přistěhovalců.

Do Itálie v roce 2020 dorazilo přes Středozemní moře více než 34 tisíc uprchlíků z Afriky. To je trojnásobný počet oproti roku 2019, kdy se do Itálie dostalo zhruba 11 tisíc migrantů.

Starosta italské Lampedusy loni v srpnu vyzval občany ke generální stávce kvůli náporu uprchlíků. Středomořský ostrov byl zaplaven tisícovkami migrantů, kteří připlouvali z Afriky a Tuniska.

Představitelé jihoitalských regionů také vyzvali vládu k vyhlášení nouzového stavu na jihu Itálie a požadovali okamžité řešení.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos po moři do Evropy připlulo přes 13 tisíc lidí. Nejvíce – přes 6 tisíc – jich mířilo do Itálie a Španělska. (pel)