Evropská unie poslala Česku další 1 miliardu eur (přes 26 miliard korun) z úvěrového programu EU na podporu zaměstnanosti v mimořádných situacích SURE.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se na Twitteru pochlubila další finanční injekcí ve výši 1 miliardy eur (přes 26 miliard korun) pro Česko. Příspěvek o půjčce v rámci programu na podporu zaměstnanosti SURE překvapivě napsala v češtině. 

„Česko dnes dostává další miliardu eur z nástroje SURE. První miliardu dostalo již dříve tento měsíc. SURE podporuje zkrácenou pracovní dobu a chrání pracovní místa a živobytí během pandemie. Evropa je s vámi,“ napsala.

Informaci potvrdila i ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Dnes ČR přijala druhou miliardu eur od Evropské komise z programu SURE se splatností 5 let. Úroková sazba je záporná -0,488 %. Celkem jsme si tak půjčili 2 miliardy eur s průměrnou splatností 10 let, s jejichž splacením do roku 2029 nebudou spojeny žádné náklady,“ napsala Schillerová na Twitter.

SURE je evropský nástroj pro dočasnou podporu na zmírnění rizik nezaměstnanosti v mimořádné situaci (z angl. Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency).

Členským státům je k dispozici v případě, že potřebují mobilizovat značný objem finančních prostředků na boj proti negativním hospodářským a sociálním důsledkům koronavirové krize.

Členské země z něho mohou čerpat finanční pomoc v celkové výši až 100 miliard eur ve formě půjček od EU, díky nimž pak mohou řešit náhlý nárůst veřejných výdajů související se snahou zachovat pracovní místa.

Podle Bruselu se jedná o zásadní prvek komplexní strategie EU, kterou chce zajistit ochranu občanů a zmírnit závažné socioekonomické dopady koronavirové pandemie.

Doposud Rada schválila poskytnutí finanční podpory ve výši 87,9 miliardy eur 17 členským státům. Komise navíc v listopadu 2020 navrhla finanční podporu Irsku ve výši 2,5 miliardy eur. Ta musí být ještě schválena Radou.

Podle nejnovějšího návrhu Komise se má v rámci nástroje SURE dát k dispozici finanční podpora v celkové výši 90,3 miliardy eur. Celkem 31 miliard již bylo poskytnuto těmto státům: Itálii, Španělsku, Polsku, Řecku, Chorvatsku, Litvě, Kypru, Slovinsku, Maltě a Lotyšsku. (pel)