Státy EU jednají o přerozdělení 10 milionů vakcín od Pfizeru, které mají pokrýt výpadek dodávek hlavně od firmy AstraZeneca. Česko má dostat navíc 300 tisíc dávek, ale Rakousko je proti.

Evropská unie (EU) jedná o přerozdělení 10 milionů vakcín proti koronaviru Pfizer/BioNTech. Ty mají kompenzovat snížené dodávky ve 2. čtvrtletí. Česko by mělo dostat přes 300 tisíc očkovacích dávek a být tak mezi šesti státy, které dostanou více, než odpovídá jejich počtu obyvatel. Hrozí však, že dohodu zablokuje Rakousko, které s ní není úplně spokojeno. 

Rakouský kancléř Sebastian Kurz požadoval, aby kompenzaci dostalo i Rakousko.

Většina ostatních států v čele s Německem však nesouhlasí, protože Rakousko na rozdíl od Bulharska, Lotyšska, Estonska, Chorvatska, Slovenska nebo Česka nedostalo v rámci společných nákupů podprůměrné množství.

Portugalsko, které aktuálně EU předsedá, chtělo 7 milionů vakcín ze zmíněné zásilky rozdělit standardně podle počtu obyvatel.

Zbývající 3 miliony mají putovat do 6 zmíněných zemí, přičemž Česko z nich má získat 140 tisíc. Tím by se celkový počet českých dávek z celých 10 milionů zvýšil přes 300 tisíc.

Návrh však musí velvyslanci přijmout jednomyslně. Rakousko hrozilo i tím, že zablokuje i další společné unijní nákupy. Podle právníků to ale patrně nelze.

Unijním zemím bylo v 1. čtvrtletí dodáno 90 milionů očkovacích látek. Kvůli výpadkům dodávek převážně od britsko-švédské firmy AstraZeneca to je výrazně méně, než bylo původně přislíbeno.

Očkovací látky jsou rozdělovány podle počtu obyvatel. Když však některá země neprojeví zájem o celý svůj příděl, mohou si jej koupit jiné členské státy, čímž vzniká kritizovaný nepoměr.

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v Česku, ale i v dalších členských zemích Evropské unie tak zůstává nadále nedostatek očkovacích vakcín. Na vině je jednak Brusel, který už přiznal, že nebyl schopný zajistit dostatek vakcín, ale i česká vláda.

Ukázalo se totiž, že Babišův kabinet mohl díky smlouvám EU objednat více vakcíny, ale chtěl šetřit a vědomě tak zajistil pro obyvatele ČR méně dávek než téměř všechny ostatní unijní země. Vázne i distribuce mezi jednotlivé kraje.

Státy EU v očkování proto výrazně zaostávají za zeměmi, jako jsou Izrael, Spojené arabské emiráty, Chile nebo Velká Británie.

Do úterý 30. března bylo v České republice vyočkováno celkem 1 611 172 dávek vakcíny proti covidu-19.

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami, bylo dosud naočkováno celkem 464 836 lidí z celkových 10,7 milionu obyvatel. (pel)

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování

Plně naočkována proti koronaviru byla v ČR zatím jen necelá 4 procenta populace

Odhaleno: Za nedostatek vakcín v ČR může i vláda. Šetřila a objednala jich méně

Předpověď vakcín: AstraZeneca dodá EU jen třetinu ze slíbených očkovacích dávek