Obchody budou muset letos o Velikonocích zavřít nejen v pondělí, ale také na Velký pátek. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Lidé v Česku si během Velikonoc nenakoupí. Babišova vláda zavře obchody nejen o Velikonočním pondělí, i na Velký pátek. Běžně nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době v maloobchodě v provozu jen na Velikonoční pondělí. 

Nařízení vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) označil zákaz prodeje na Velký pátek jako nesmyslný. Podle prezidenta SOCR Tomáše Prouzy to povede jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu.

SOCR ČR proto apeluje na vládu, aby nařízení týkající se plošného uzavření obchodů na Velký pátek urychleně změnila. Zákaz prodeje jde zcela proti logice snižovat koncentraci lidí a jejich mobilitu.

Podle odhadů SOCR ČR vzroste počet zákazníků v obchodech ve čtvrtek o 70 až 80 procent a v sobotu a v neděli o 40 až 50 procent.

Obchodní řetězce přitom počítaly s tím, že v pátek budou moci normálně fungovat.

Od začátku pandemie podle SOCR obchodníci investovali do nejrůznějších hygienických opatření přes 7 miliard korun.

Kromě toho vládní kabinet nepovolí ani konání farmářských trhů. Resort zdravotnictví ale jejich uvolnění zamítl, aniž by o tématu kabinet hlasoval.

Podle zákona o prodejní době musí mít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00.

Omezení provozní doby se nevztahuje na malé prodejny, čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích, letištích a ve zdravotnických zařízeních. (pel)