Komunisté se zlobí na vládu kvůli vrácení 10 miliard armádě a hrozí znovu vypovězením tolerance. (Ilustrační foto)

Komunisté jsou naštvaní na Babišovu menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD, kterou tolerují a podporují při schvalování důležitých zákonů, třeba o státním rozpočtu ČR. KSČM vadí vrácení zbývajících 5 miliard armádě z celkových 10 miliard, které musel vládní kabinet na konci loňského roku obětovat právě při jednání o státním rozpočtu. Kromě toho nesouhlasí s vyřazením Číny z tendru na dostavbu Dukovan. Znovu proto hrozí vládě vypovězením tolerance. 

„Dohoda o toleranci je ohrožena. Vypadá to, že budeme muset vyvolat dohodovací řízení,“ napsal předseda KSČM Vojtěch Filip na Facebook.

Předseda Filip už dříve upozorňoval, že pokud vláda armádě 10 miliard vrátí, ztratí tím poslední zbytky důvěry KSČM.

„Armádě se vrací zpět 5 miliard korun, o které přišla při schvalování státního rozpočtu na letošní rok. Rozhodla o tom vláda, která tak asi zřejmě má dostatek finančních prostředků, aby pomohla například firmám či živnostníkům, kteří již přes rok sedí doma a čekají, kdy budou moct zase podnikat. Ani zdravotnictví zřejmě nepotřebuje tyto peníze na léky, vakcíny apod.“, napsala předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá na Facebooku.

Poukázala mimo jiné na to, že není vhodná doba na rozhazování, ale že „vláda má asi lepší informace než my ostatní“.

Vláda loni v prosinci odebrala v rozpočtu na rok 2021 resortu obrany celkem 10 miliard korun a přesunula je do rezerv. Vyhověla tím požadavku KSČM, která bez toho odmítala podpořit zákon o státním rozpočtu na letošní rok.

Prvních 5 miliard dostala armáda zpátky na konci ledna, o přesunu zbývajících 5 miliard rozhodl vládní kabinet včera.

Kromě toho se Bezpečnostní rada státu shodla na postupu při dostavbě jaderného bloku v Dukovanech. Šanci dostanou zájemci ze čtyř zemí, včetně ruského Rosatomu.

Podle šéfa komunistů bylo vyřazení čínského zájemce chyba. Tvrdí, že by se tím snížila cena projektu, ale i energií.

„Já si myslím, že je chyba, že jsme vyřadili čínského zájemce, protože ten tlak na to, aby ta cena byla co nejnižší, je přece tlakem na to, aby energie v České republice byla také pro občany co nejlacinější. To je přece zásadní požadavek každého člověka, aby ze svých daní nemusel platit něco předraženého. Vyřazení Číny mi tedy nepřipadá úplně logické,“ řekl Filip.

Podotkl dále, že Evropská unie má smlouvu o strategickém partnerství s Ruskem a například Německo staví plynovod Nord Stream 2.

Jak připomněl server Seznam Zprávy, komunisté a hnutí ANO mají dohodovací řízení uvedené v dohodě o toleranci menšinové vlády, kde stojí, že pokud bude řízení mezi experty obou stran a následně mezi předsedy neúspěšné, považuje se dohoda o toleranci za ukončenou.

Není to přitom první problém mezi vládou a komunisty. Vypovězením tolerance hrozila strana už dříve. Neshody panují i ohledně nouzového stavu, kdy se několik komunistických poslanců postavilo proti dalšímu prodloužení. (pel)

Sněmovna schválila státní rozpočet 2021. Vláda musela kvůli KSČM sebrat 10 mld. Kč obraně

Babišova vláda vrátila armádě zbývajících 5 miliard korun

Komunisté dusí Babišovu vládu za nesplněné podmínky: Prodloužení stavu nouze už nepodpoří