Tisíce cizinců se vydaly do Srbska pro očkování proti covidu-19 zadarmo. (Ilustrační foto)

Srbsko, které není členem Evropské unie (EU), nabídlo o víkendu zdarma očkování proti covidu-19 i cizincům z okolních zemí. Do Bělehradu se tak vydaly tisíce lidí, kteří se chtěli nechat bezplatně očkovat. V hlavním městě před očkovacím centrem se zájemci mačkali na sebe v dlouhých frontách. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Obyvatele Bosny, Černé Hory a Severní Makedonie neodradilo ani  mnohahodinové čekání v dlouhých frontách. Kolony vznikaly i na hraničních přechodech.

Kritici zaútočili na srbského prezidenta Aleksandara Vučiče, že se tak snaží posílit svůj vliv v regionu a vylepšit svou někdejší pověst ultranacionalisty, kterou získal během krvavého rozpadu Jugoslávie v 90. letech.

Bělehrad už dříve menší množství vakcín proti covidu-19 Severní Makedonii, Černé Hoře a Bosně také daroval.

Srbsko, které není členem EU, má na rozdíl od zbytku Evropy dostatek zásob vakcíny proti covidu-19. Sedmimilionová země patří mezi nejrychleji očkující v Evropě. Alespoň první dávku vakcíny tam dostalo přes 2 miliony lidí.

Využívány jsou očkovací preparáty Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, ale také ruský Sputnik V a čínský Sinopharm, které v EU nemají potřebná povolení.

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v zemích Evropské unie, a tedy i Česku zůstává nadále nedostatek očkovacích vakcín. Na vině je jednak Brusel, který už přiznal, že nebyl schopný zajistit dostatek vakcín, ale i česká vláda.

Ukázalo se totiž, že Babišův kabinet mohl díky smlouvám EU objednat více vakcíny, ale chtěl šetřit a vědomě tak zajistil pro obyvatele ČR méně dávek než téměř všechny ostatní unijní země. Vázne i distribuce mezi jednotlivé kraje. (pel)

Plně naočkována proti koronaviru byla v ČR zatím jen necelá 4 procenta populace