Izrael začal očkovat proti koronaviru cizince, Palestince i nelegální migranty. (Ilustrační foto)

Izrael už začal očkovat i cizince, Palestince a nelegální migranty z Afriky. V zemi už dostala obě dávky polovina z 9,3 milionu obyvatel. Cílem je dosáhnout kolektivní imunity.

Informoval o tom server ČT24.

Izrael začal s očkováním už 21. prosince. Hranice 1 milionu podaných dávek tam byla překonána už 1. ledna. Během měsíce země vyočkovala 5 milionů dávek, o měsíc později dalších 5 milionů.

Protože už polovina všech obyvatel už dostala obě dávky, začal se stát zaměřovat na cizince žijící nebo pracující na svém území, včetně Palestinců nebo nelegálních migrantů z Afriky.

Palestinská území naopak trpí nedostatek očkovacích látek. Někteří z toho obviňují tamní vládu, jiní vidí jako viníka právě očkovacího premianta Izrael.

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v Česku, ale i v dalších členských zemích Evropské unie jsou nadále chybějící očkovací látky. Státy EU ve vakcinaci proto výrazně zaostávají za zeměmi, jako jsou Izrael, Spojené arabské emiráty, Chile nebo Velká Británie.

Do neděle 28. března bylo v České republice vyočkováno celkem 1 572 181 dávek vakcíny proti covidu-19. Jen v neděli bylo použito 8 922 dávek.

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami, bylo dosud naočkováno celkem 444 945 obyvatel z celkových 10,7 milionu obyvatel. (pel)

Plně naočkována proti koronaviru byla v ČR zatím jen necelá 4 procenta populace