Stát vyhodil za letošní sčítání lidu přes 2 miliardy, ale systém hned první den chvíli po spuštění zkolaboval a několik hodin nefungoval. (Foto: Redakční koláž)

Po zpackaném e-shopu na dálniční známky a problémy s registrem očkování proti covidu-19 zažila Babišova vláda další propadák, tentokrát se sčítáním lidu. Systém pod náporem lidí zkolaboval a celý den nefungoval. Náklady na letošní sčítání přitom činí 2,23 miliardy korun, za samotnou aplikaci od firmy OKsystem pak stát zaplatil 22,76 milionu korun. Sčítání je financováno ze státního rozpočtu, tedy i z peněz daňových poplatníků. 

Sčítání lidí, domů a bytů 2021 odstartovalo 27. března. Nejprve má probíhat online prostřednictvím internetu z důvodu bezpečnosti kvůli pandemii koronaviru. ČSÚ očekává, že se takto zapojí až 80 procent lidí.

Ti, kteří se nesečtou online, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy, které budou k dispozici na poště, nebo je navštíví sčítací komisař.

Vláda i ČSÚ se snažil občany nalákat právě na online sčítání. Formulář na webových stránkách www.scitani.cz šlo byl však už v první den spuštění zhruba od 8:00 ráno nedostupný.

„Systém je v současnosti velmi vytížen, doporučujeme sečíst se později. Zájem o sčítání online je v tuto chvíli enormní (přibližně 170 tis. lidí najednou). Omlouváme se za případná zdržení a děkujeme za trpělivost,“ napsal ČSÚ na Twitteru.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Českou televizi uvedl, že odpovědnost za problémy, které doprovázejí sčítání lidu, nese šéf Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

ČSÚ později informoval, že pravděpodobnou příčinou enormního přetížení byla závada v modulu pro vyplnění adres, která zapříčinila přílišnou zátěž databázových serverů a způsobila jejich přehlcení. Kybernetický útok byl vyloučen.

Podle Rojíčka byl sobotní výpadek vinou dodavatele, kterým je firma OKsystem. Té podle smlouvy hrozí pokuta 20 tisíc korun za každých 15 minut, kterých systém nefunguje.

Podnik se však brání, že platforma byla opakovaně v předstihu důkladně otestována, a to včetně řady zátěžových testů.

Elektronický sčítací formulář byl znovu funkční v sobotu večer. V důsledku sobotních výpadků ČSÚ prodloužil lhůtu online sčítání z 9. dubna až do 11. května.

Náklady na letošní sčítání včetně přípravy a vyhodnocení mají podle dřívějších informací dosáhnout 2,23 miliardy korun. Financováno je ze státního rozpočtu, tedy i z peněz daňových poplatníků.

Není to přitom první státní IT problém. Potíže provázely už předražený a podezřelý tendr na e-shop pro nákup elektronických dálničních známek za 400 milionů korun, což nakonec stálo křeslo bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Bez problémů se neobešlo ani spuštění rezervačního systému pro očkování proti covidu-19 v letošním roce.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let a jeho cílem je získání přesných a aktuálních dat, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života. Jeho organizátorem je Český statistický úřad. (pel)

Romové chtějí využít sčítání lidu v ČR k prosazení své inkluze