Lidé v Česku se aktuálně nejvíce strachují o omezení zdravotní péče pro necovidové pacienty, ukázal průzkum CVVM. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku se aktuálně nejvíce obávají omezení zdravotní péče pro necovidové pacienty. Této situace se bojí 85 procent oslovených v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř polovina (47 procent) má pak strach o ekonomickou situaci vlastní domácnosti. 

Zhoršení ekonomické situace v České republice se bojí 83 procent respondentů, o zdraví blízkých pak 81 procent.

Oproti poslednímu dotazování v prosinci 2020 se výrazně, o 20 procentních bodů, zvedly obavy občanů z nedostatečné kapacity nemocnic, jehož se v únoru 2021 obávaly přibližně dvě třetiny (67 procent) obyvatel.

Téměř čtyři pětiny (79 procent) české společnosti uvádějí, že se dobře orientují ve způsobech, jak se lze před nákazou chránit.

O aktuálním výskytu a šíření koronaviru v ČR je podle vlastního mínění dobře informovaná více než polovina (57 procent) občanů.

V omezeních, které zavádí vláda ČR, se dobře orientují jen o málo více než dvě pětiny (42 procent).

Šetření dále ukázalo, že nejhůře se pak občané orientují v ekonomické podpoře, kterou vláda poskytuje, když dobrou orientaci v informacích o této podpoře uvedla jen přibližně čtvrtina (26 procent) občanů.

Denní sledování dění kolem koronaviru v televizním a rozhlasovém vysílání, tištěných novinách či časopisech uvádějí víc než dvě třetiny (68 procent) dospělé populace.

Na internetových zpravodajských serverech, blozích, diskuzních fórech a sociálních sítích pak situaci denně sleduje téměř polovina (47 procent) veřejnosti. Více než třetina (37 procent) pak o dění každodenně diskutuje mimo internet.

V poslední otázce se autoři zaměřili na skupinu výroků, které se pohybují od kritického pohledu na různé aspekty současné pandemie až po zřejmé teorie spiknutí. Nejvíce rozšířený z nich je, že v ČR je nedostatek vakcín proti onemocnění covid-19 kvůli Evropské unii, když s ním souhlasí více než dvě pětiny (44 procent) občanů.

S výrokem, že koronavirus byl rozšířen záměrně, souhlasí téměř dvě pětiny (39 procent) dospělé české populace. Přibližně třetina (34 procent) pak souhlasí s tvrzením, že očkování proti onemocnění covid-19 je nebezpečné, protože vakcína byla vyvíjena příliš rychle.

Nejméně by pak česká veřejnost souhlasila s teorií, že ve vakcíně proti onemocnění covid-19 je obsažen tajný čip, který odesílá informace o očkovaném, což si myslí 6 procent české veřejnosti.

 (pel)