Premiér Babiš slibuje občanům letní dovolenou za hranicemi výměnou za to, že vydrží tvrdý lockdown a omezení života. (Ilustrační foto z dovolené premiéra Babiše)

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil voličům v létě dovolenou v zahraničí, když přežijí vládou zavedený tvrdý lockdown kvůli šíření koronaviru. Sám předseda vlády tvrdí, že blížící se volby do sněmovny ho nezajímají. Podobně však na začátku března sliboval lidem uvolnění, pokud vydrží 3 týdny zákazu opuštění okresu a omezení pohybu. Pár dní nato však přiznal, že kabinet se ani po uplynutí zmíněné doby nechystá rozvolňovat. 

„Věřím, že to přes Velikonoce dáme a v červenci se vrátíme do normálu. A v létě dovolená. Vydržme to. Prosím o zodpovědnost a solidaritu,“ napsal premiér Babiš na Twitteru.

V rozhovoru pro Prima CNN zmínil, že doufá, že do konce června bude naočkováno dost lidí.

Je podle něj ale také vzít v úvahu situaci z loňského roku, která byla podceněna, a poučit se.

„Musíme potom přemýšlet a poučit se z loňska, kdy jsme podcenili to, že jsme měli naše lidi, kteří se vraceli z Chorvatska, více testovat. Ale doufám, že většina bude naočkovaná, takže by to mělo být v pořádku,“ řekl v rozhovoru.

O případné změně stávajících vládních restrikcích by podle něj mělo být jasno po Velikonocích. Zdůraznil, že je potřeba, aby lidé tento lockdown zvládli, i když jsou frustrovaní a chtějí svobodu. Tvrdí, že blížící se volby do sněmovny ho nezajímají.

„Já také chci svobodu, moje rodina i známí mi také nadávají. Ale musíme mít zodpovědnost. Volby mě nezajímají. Zajímá mě to, abychom se vrátili do normálního života. Tento lockdown nesmíme pokazit, jako jsme pokazili ten 3. prosince, kdy jsme rozvolňovali,“ podotkl v pořadu. (pel)