Romské organizace vyzvaly Romy, aby se při sčítání lidu přihlásili k romské národnosti a uvedli romštinu jako mateřštinu. (Ilustrační foto)

Romové chtějí využít Sčítání lidu ČR 2021 k prosazení své inkluze. Romské organizace spustily kampaň, kterou chtějí přemluvit Romy, aby se při letošním sčítání hlásili k romské národnosti nebo jako svůj mateřský jazyk uvedli romštinu.

Informoval o tom server Romea.cz.

„Považujeme za důležité, aby se Romové hlásili ke své národnosti, protože data, která nám sčítaní přinese, mohou ovlivnit, jak v následujících letech bude v České republice probíhat inkluze Romů,“ citoval web Michala Mika, ředitele organizace RomanoNet.

Ta celou kampaň postavenou na videích, v nichž Romové a Romky vysvětlují, proč je podle nich důležité do sčítacího formuláře uvést romskou národnost a jako svůj mateřský jazyk romštinu, připravila.

Ve videu vystupuje třeba ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, romská poradkyně brněnského magistrátu Dana Kroková, spisovatelka Ilona Ferková, hudebník Roman Kroka, studentka gymnázia Adéla Cinnová či student práv Michael Mitráš.

Autoři použili i záběry prezidenta Miloše Zemana, který v roce 2018 právě kvůli malému počtu Romů hlásících se ke své národnosti Romy a Romky urážel.

Kvůli pandemii covid-19 kampaň probíhá pouze online. Hrazena je z vlastních zdrojů zapojených organizací.

Při posledním sčítání lidu před 10 lety se k romské národnosti přihlásilo 5 135 osob, v cenzu před 20 lety 11 746.

Z výroční zprávy o stavu romské menšiny za rok 2019 plyne, že podle odborných odhadů z krajů bylo v republice téměř 262 000 Romů. Zhruba 110 000 z nich žilo v tzv. ghettech, nebo jim vyloučení hrozilo. (pel)

Evropa chce, aby Česko lépe začleňovalo Romy a chránilo více komunitu homosexuálů