Vakcína proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka nedorazí.

Jednodávkové americké vakcíny Johnson & Johnson proti covidu-19 v dubnu do ČR nepřijdou, zmrazil naděje premiér Andrej Babiš (ANO) v rádiu Frekvence 1. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) přitom dříve slíbil, že firma dodá desítky tisíc dávek.

„Bohužel, v dubnu ji nedostaneme, nikde nebude, ani CureVac. Dostaneme Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZeneca. Ale ta snížila počet dodávek. Ale je to velká nejistota, těžko se to plánuje,“ řekl Babiš v rozhlasu.

Podle původních vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) měla vakcína od firmy Johnson & Johnson začít proudit do Evropské unie 16. dubna.

„Již v dubnu budou do ČR dodány vakcíny pro desítky tisíc osob. Očkovat je budou přímo praktičtí lékaři a přímo jim bude zavážená,“ řekl minulý týden ministr Blatný.

Do EU měly přijít v dubnu celkem 3 miliony očkovacích dávek, v květnu pak 13 milionů a v červnu 39 milionů.

Česko má objednány 2 miliony dávek. Na rozdíl od ostatních vakcín se očkovací látka Johnson & Johnson podává pouze v jedné dávce a není nutné ji skladovat ve velmi nízkých teplotách, vydrží až tři měsíce v běžné lednici, což by mělo usnadnit distribuci.

V EU jsou zatím schválené jen 3 očkovací látky – Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zhruba před dvěma týdny doporučila podmínečnou registraci vakcíny od americké firmy Johnson & Johnson v zemích EU.

Na schválení čeká také CureVac nebo Sanofi.

S nedostatkem vakcín proti koronaviru bojuje většina členských států. Velká Británie a Evropská unie se navíc znovu dohadují o dodávky vakcín AstraZeneca.

Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca přitom už oznámila, že dodá EU jen třetinu ze slíbených očkovacích dávek z původně slíbených 90 milionů.

A méně vakcín má dodat i Johnson & Johnson, posune se navíc i jejich doručení. Jak informoval server Novinky.cz, americká společnost má sice od 11. března zelenou od EMA, ale je první, která očkovací látku nemá ihned k dispozici.

Důvodem je to, že vakcína byla vyvinuta v Nizozemsku a částečně se vyrábí v Belgii, ovšem očkovací látka se plní do balení ve Spojených státech. A protože USA zavedly zákaz vývozu, společnost Johnson & Johnson řeší rozsáhlý logistický problém. (pel)

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování

Odhaleno: Za nedostatek vakcín v ČR muže i vláda. Šetřila a objednala méně

Předpověď vakcín: AstraZeneca dodá EU jen třetinu ze slíbených očkovacích dávek

Evropská komise přiznala neschopnost zajistit dostatek vakcín pro členské státy