Novela zákonů o policii a celní správě má umožnit policistům a celníkům zabavovat řidičům registrační značky. Fakticky tím tak znemožní další provoz auta. (Ilustrační foto)

Babišova vláda plánuje zabavovat lidem registrační značky aut. Vyplývá to z úpravy zákona, kterou schválila Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu. Pokud policista při silniční kontrole zjistí, že má řidič starší nezaplacenou pokutu a odmítá ji na místě zaplatit, bude moci zabavit SPZ. Tím fakticky znemožní další využití vozu.  

Informovalo o tom ministerstvo dopravy.

„Oba návrhy zákonů představují důležitý nástroj k tomu, aby se zvýšila účinnost sankcí za porušování pravidel silničního provozu, zejména u nejzávažnějších dopravních přestupků, a rovněž vymahatelnost těchto sankcí,“ řekl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Změny nastanou třeba v případě sankcí za vážně dopravní přestupky, které budou zpřísněny. Za závažné přestupky bude hrozit řidičům až zákaz řízení až na 3 roky. Naopak u menších prohřešků jako je třeba špatné parkování nebo mírné překročení rychlostí se pokuty sníží.

Návrh také zjednodušuje bodový systém na tři sazby, které budou udělovány podle závažnosti přestupků.

Další změny zahrnuje zákon o Policii a Celní správě. Ten nově umožní policistům zabavit registrační značku vozu v případech, kdy má řidič neuhrazenou pokutu a odmítá ji zaplatit.

Úplnou novinkou je pak zavedení řidičského průkazu tzv. na zkoušku. V praxi to znamená, že řidičům bude do dvou let od získání oprávnění hrozit zabavení řidičáku už při dosažení šesti trestných bodů.

Vláda předložila obě novely do poslancům na přelomu srpna a září 2020. Zatímco novela o policii je nyní ve druhém čtení, změny bodového systému a sankcí sněmovna nezačala projednávat.

Neřold tak v té souvislosti varoval před tím, že novela takzvaně spadne pod stůl a legislativní proces se v tomto volebním období nedokončí.

Bodový systém, výše pokut a délka zákazů řízení neprošla v České republice  zásadnější úpravou více než 14 let – od zavedení bodového systému v roce 2006.

V České republice umírá na silnicích každoročně kolem 500 lidí, ekonomické ztráty z dopravní nehodovosti dosahují ročně kolem 80 miliard korun.

Nová vládní Strategie BESIP si klade za cíl snížit do deseti let počet úmrtí na silnicích na polovinu. Shodný cíl mají nejen státy Evropské unie, ale i státy OSN. (pel)