Objevily se další problémy s vakcínou proti koronaviru. Případy krevních sraženin a dalších komplikací mají lidé i po očkování vakcínou společnosti Pfizer/BioNTech. A ve Velké Británii je navíc dokonce ještě více případů krevních sraženin než u vakcíny AstraZeneca.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Vakcínu AstraZeneca v minulém týdnu dočasně zakázala využívat většina států Evropy. Důvodem jsou podezřelá úmrtí nebo zdravotní komplikace po očkování preparátem britsko-švédské farmaceutické společnosti spojená s krevními sraženinami.

Evropská léková agentura (EMA) dnes po prošetření hlášených podezření na nežádoucí účinky doporučila i nadále používat vakcínu AstraZeneca. Podle ředitelky EMA Emer Cookové vakcína není spojená s vyšším rizikem tvorby krevních sraženin

Nyní se však ukázalo, že problémy mají lidé i po očkování preparátem Pfizer/BioNTech.

Britská regulační agentura MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) uvedla, že u vakcíny Pfizer/BioNTech registruje ve Spojeném království dokonce ještě více případů krevních sraženin než u vakcíny AstraZeneca.

Jak informovaly Novinky, z 10,7 milionu lidí naočkovaných v Británii vakcínou Pfizer/BioNTech registrují 38 případů trombózy, což je 0,0004 procenta. Vakcínu AstraZeneca dostalo 9,7 milionu osob a trombóza se vyskytla ve 30 případech, což je 0,0003 procenta.

Sama britsko-švédská společnost AstraZeneca uvedla, že po naočkování více než 17 milionů lidí eviduje 15 případů hluboké žilní trombózy a 22 případů plicní embolie.

Po podání vakcín od Pfizer/BioNTech a Moderny se objevily také případy obrny lícního nervu. MHRA uvedla, že to nepředstavuje zvýšené riziko.

Britský lékový úřad do 28. února zaznamenal celkem 227 brzkých úmrtí po podání vakcíny od Pfizer/BioNTech a 275 po podání vakcíny od AstraZeneky. Naprostá většina byli starší nebo vážně nemocní lidé. Nic však údajně nenasvědčuje tomu, že by úmrtí souviselo s očkováním.
(pel)