Počet vážných případů covidu-19 v Česku dosáhl rekordu, nemocnice se blíží kolapsu. Pacienti z některých krajů budou proto převáženi do zahraničí. (Ilustrační foto)

Počty nakažených koronavirem v ČR rostou. Laboratoře v Česku v úterý odhalily 16 642 případů nemoci covidu-19, což je čtvrté nejvyšší číslo za dobu pandemie. Nemocnice kolabují, s koronavirem je hospitalizováno rekordních 8 162 lidí. Kvůli velmi špatné a stále zhoršující situaci budou covidoví pacienti převáženi do zahraničí, a to do Švýcarska a Německa. 

Podle dat ministerstva zdravotnictví hygienici v úterý 2. března provedli 35 081 PCR testů a 55 200 antigenních testů. Proti pondělku tak byl otestován dvojnásobek lidí, a to oběma metodami. Pozitivních bylo 16 642 osob.

Aktuálně s nákazou bojuje 154 580 lidí.

Situace v nemocnicích v Česku je kritická už třetí týden. Ve vážném stavu je rekordní počet pacientů, a to 1 661 z celkových 8 162 hospitalizovaných s covidem-19.

Od začátku epidemie zemřelo 20 941 lidí s covidem-19. V posledních dnech přibývá denně 170 až 180 úmrtí.

Růst počtu pacientů s covidem a také nedostatek zdravotnického personálu vede v Česku k vyčerpání kapacity intenzivní péče. V některých krajích, jako jsou Plzeňský a Karlovarský, aktuálně nejsou pro pacienty s covidem žádná volná lůžka na ARO a JIP, jinde se kapacita vyčerpání blíží.

V Pardubickém a Středočeském kraji dosáhla situace tak kritického bodu, že kraj musel vyhlásit stav hromadného postižení osob.

Ministr vnitra Jan Hamáček ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu oznámil, že pacienti s koronavirem budou převáženi do zahraničí. Rozhodovat podle něj bude lokalita a také zdravotní stav pacienta, aby mu transport neublížil. (pel)