Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje zrušit letos maturity a známku udělit na základě průměrných výsledků studenta. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce prosadit, aby byla maturita v letošním roce fakticky zrušena. Studenti by podle něj mohli dostat tzv. úřednickou maturitu, zkoušku dospělosti by tak nahradil průměr výsledků z posledních tří ročníků. Předseda vlády to navrhne i přes odpor ministra školství Roberta Plagy (ANO), se kterým se na tom neshodl. 

Zprávu přinesl server iDnes.cz.

„Chci navrhnout udělení úřední maturitní zkoušky všem studentům ze všech typů středních škol. A to i v rámci vzdělávání dospělých, kteří si dodělávají středoškolské vzdělání,“ uvedl Babiš.

V praxi by tak studenti k maturitní zkoušce ani nemuseli, byla by fakticky zrušena a maturitní vysvědčení by bylo vystaveno na základě průměrných studijních výsledků žáka z posledních tří ročníků.

Podle Babiše by studenti letos navíc měli mít na výběr. Ti, kteří by průměrnou známku odmítli, by měli možnost absolvovat klasickou maturitu. Ostatní studenti by získali maturitu na základě svého prospěchu.

Předseda vlády hodlá svůj návrh prosadit, i když s ním nesouhlasí šéf resortu školství Robert Plaga (ANO). Ministr navrhuje raději odložení celé zkoušky např. po prázdninách.

Proti podobě maturit jako navrhuje Babiš je také Asociace ředitelů gymnázií.

Ministerstvo školství už kvůli pandemie rozhodlo o změně podoby letošních maturit. Měly by být snazší, studenti totiž na didaktické testy dostanou více času.

Navíc budou jako loni zrušeny slohové práce z českého i cizího jazyka. Středoškoláci, kteří se zapojili do pomoci během pandemie, dostanou 2 termíny zkoušky. (pel)