Sociální demokracie navrhuje uzavřít některé podniky. Svaz průmyslu je však proti, firmy by přišly o zakázky a musely by propouštět. (Ilustrační foto)

ČSSD chce navrhnout uzavření méně důležitých průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Oznámil to šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. Svaz průmyslu a dopravy ČR je však proti. Tvrdí, že si uvědomuje, že koronavirová situace v Česku je vážná, ale průmysl jen tak zastavit nejde. Firmy by přišly o zakázky a musely by propouštět. Premiér Andrej Babiš (ANO) plánuje, že podniky s více než 250 zaměstnanci by mohly své pracovníky povinně testovat od 5. března. 

Předsednictvo ČSSD pověřilo ministry za ČSSD, aby na vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu, a to nejméně do doby zavedení povinného testování zaměstnanců s plnou kompenzací výdělků i nákladů,“ napsal Hamáček na Twitter. 

Souhlasí s ním i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Než začne povinné testování ve firmách, měli bychom omezit i průmysl. Jsme v kritické situaci, na jipkách dochází lůžka i personál. Ve vládě je nás už 6 s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy A přes víkend na MPSV připravíme nový návrh Izolačky,“ napsala na Twitter. 

Ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pátek oznámil, že průmyslové podniky zůstanou od pondělí bez nových omezení. Ve firmách nicméně bude spuštěno dobrovolné testování, které by se mělo za několik dní změnit na povinné.

Pro server iDnes.cz později Havlíček uvedl, že sociálně-demokratický nápad považuje za politický marketing.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v rozhovoru pro televizi CNN Prima News uvedl, že firmy s více než 250 zaměstnanci by mohly své pracovníky povinně testovat od 5. března.

Podniky, které nesplní vládou stanovené povinnosti, tedy nošení ochranných prostředků a případné testování, by hrozilo uzavření nebo pokuta až 500 tisíc korun. Úplné uzavření průmyslu podle premiéra není možné.

Svaz průmyslu a dopravy ČR v prohlášení uvedl, že si uvědomuje, že koronavirová situace v Česku je vážná. Průmysl ale jen tak zastavit nejde, firmy by přišly o zakázky a musely by propouštět.

„Firmy dělají maximum pro to, aby své zaměstnance ochránily. Zavedly principy chytré karantény, trasují, testují. Díky tomu, že jsme se s vládou domluvili po několika týdnech na zavedení samotestování ve firmách, očekáváme, že se do něj zapojí ještě více podniků než doposud,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Připomněl, že v podnicích mají manuály a hygienická opatření se ta mnohdy dodržují přísněji než všude jinde. Sám prý měl v podniku s celkových 250 zaměstnanců covid pozitivní jen 3, navíc trasováním bylo zjištěno, že se nakazili mimo podnik.

„Souhlasíme, že je potřeba nyní zavést opravdu přísná opatření, ale průmysl takto zastavit nejde. Někdo musí zajistit lidem elektřinu a teplo. Všichni si musíme mít kde nakoupit a rohlíky se taky neupečou samy,“ řekl.

Upozornil také, že Česko je závislé na exportu a pokud budou zavřeny podniky, dojde k přerušení dodavatelsko-odběratelských řetězců.

„Pokud nezavřou i okolní státy, konkurence nás rychle nahradí. Nejde jen o to, že by firmy musely platit obrovské pokuty, ale když ztratíme zakázky, odnesou to zase jen lidé. Pokud pro ně firmy nebudou mít práci, budou je muset propustit,“ doplnil.

Řešením je podle něj očkování, ale to by stát musel zajistit dostatek vakcín. (pel)