Babišova vláda v reakci na zhoršující se pandemickou situaci zastavila na 3 týdny život v celém Česku. (Ilustrační foto)

Babišova vláda v reakci na zhoršující se pandemickou situaci zastavila na 3 týdny život v celém Česku. Podle nových nařízení, jež vláda v rámci nouzového stavu schválila v pátek v noci, nebudou smět lidé cestovat mimo okres, v němž mají bydliště. Pohybovat by se však měli jen na území obce. Zavřeny budou další obchody.

Vláda svým rozhodnutím na základě nového nouzového stavu omezila od pondělí 1. března 2021 na tři týdny pohyb na území České republiky. Fakticky lidem zakázala opouštět území okresů.

Dohlížet na dodržování nových státních restrikcí bude i 5 tisíc vojáků.

Respirátory budou povinné i v práci. Vláda také uzavřela školy, včetně mateřských a zredukovala otevřené obchody.

Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude od pondělí potřeba potvrzení zaměstnavatele. Kvůli případným policejním kontrolám budou lidé nově psát písemné čestné prohlášení.

Písemné prohlášení

Před tím, než občan opustí svoje bydliště, musí na kus papíru napsat zjednodušenou formu čestného prohlášení, v němž uvede, kdy opouští svůj byt a kam jede, respektive kterou výjimku využívá. Toto písemné prohlášení v případě kontroly předloží policii.

Kvůli kontrolám vláda nasadí také pět tisíc vojáků.

Návštěvy příbuzných v rámci okresu nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb. Cesta mimo okres, ve kterém občan bydlí, bude možná kvůli zaměstnání, péči o blízkou osobu, návštěvě lékaře nebo vyřizování věcí na úřadech.

Sport v obci

Pokud chce někdo sportovat, musí tuto aktivitu omezit jen na území obce, ve které žije. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by lidé fakticky neměli moc opouštět obec.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný potvrdil uzavření všech škol a mateřských škol a dětských skupin. Z domova se budou muset učit prvňáci i druháci, kteří dosud mohli chodit do školy.

V provozu zůstanou jen školy a mateřské školy pro děti do deseti let v případě zdravotníků a zaměstnanců Integrovaného záchranného systému.

Povinné respirátory

V rámci zpřísněných protikoronavirových opatření budou muset lidé od 1. března povinně nosit FFP2 respirátory nebo zdravotnické obličejové masky či podobné ochranné prostředky na veřejnosti i v zaměstnání.

Výjimku mají děti nebo některé rizikové provozy.

V zastavěném území obce bude povinné všude venku nosit minimálně zdravotnickou roušku, případně respirátor.

V prodejnách, ve veřejné dopravě, zdravotnických a sociálních pobytových službách bude povinné nošení respirátorů FFP2. Chirurgická rouška už stačit nebude.

Zavřené obchody

Vicepremiér Karel Havlíček oznámil, že vláda zredukovala na polovinu počet otevřených obchodů. Otevřené zůstanou jen potraviny, drogerie, e-shopy, trafiky, autoservisy, květinářství, servis IT či pohřebnictví.

Vláda zavřela obchody s dětskou obuví i textilem. Restaurace mohou mít dál otevřená jen výdejní okénka. (sfr)


Vláda vyhlásila v Česku další nouzový stav. Platit má 30 dnů až do konce března » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí