Exministr a současný Babišův poradce Roman Prymula chce nedostatek vakcín a pomalost dodávek od EU vyřešit nákupem očkovacích látek od Ruska a Číny, které zatím EU neschválila. (Ilustrační foto)

Katastrofu s pomalým očkováním v Česku má zachránit Rusko. Bývalý ministr zdravotnictví a současný poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Roman Prymula míní, že ČR by se neměla spoléhat na Evropskou unii a nakoupit vakcíny Sputnik V od Ruska a Sinopharm od Číny, které zatím v EU nejsou schváleny. 

Prymula to řekl v rozhovoru pro server Novinky.cz.

„Určitě bychom si nějaké vakcíny obhospodařit měli, protože teď je zpomalen celý ten proces očkování a potřebujeme je co nejrychleji. Pokud se nám nepodaří získat vakcíny, které jsou registrované v Evropě, což je těžké, tak pak je samozřejmě tato cesta,“ řekl.

Očkovací látky, jejichž nákup jménem členských zemí dojednala Evropská komise, jsou členským státům rozdělovány poměrným systémem dle počtu obyvatel. Dodávky však váznou a v posledních dnech vypukla mezi EU a Británií bitva o vakcíny.

Prymula v té souvislosti připomněl, že centralizovaná smlouva se týká jen 7 výrobců, kteří ji s Bruselem uzavřeli. Možnou cestou je podle něj postup Maďarska, které se rozhodlo na EU nespoléhat.

Maďaři proto uzavřeli dohodu s čínskou společností Sinopharm o nákupu jejích vakcín proti nemoci covid-19. Jako první země v EU si také objednali ruskou vakcínu Sputnik V.

Prymula už možnost nákupu očkovacích látek, které zatím v EU nejsou schválené, zmínil už v rozhovoru pro Radiožurnál. Připustil sice, že zpočátku byly kolem ruské vakcíny Sputnik V kontroverze, postupně se ale podle něj 3. fáze testování doplňuje, jinak by nemohla být schválená Evropskou lékovou agenturou.

Kromě objednání očkovacích látek Sputnik V z Ruska, vidí poradce premiéra možnost i v čínské vakcíně Sinopharm.

„Vakcín v tuto chvíli není mnoho, protože zatím neprošly testováním. Jediné, o čem se dá mluvit, co už bylo naočkováno poměrně velké mase lidí, je celobuněčná čínská vakcína Sinopharm. Jinak těch vakcín opravdu není mnoho, protože jsou v testovacích fázích,“ řekl pro Novinky.cz. (pel)

V ČR zatím dostalo vakcínu proti koronaviru přes 207 tisíc lidí. Nejvíce naočkovaných je v Praze

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám