V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nespravedlivým dodávkám. (Foto: Redakční koláž)

V Evropě vypukla bitva o vakcíny proti koronaviru mezi Evropskou unií (EU) a Velkou Británií kvůli nerovnostem v dodávkách očkovacích látek. Zatímco ve Spojeném království je více než 10 dávek vakcíny Astra Zeneca na 100 obyvatel, v EU to jsou jen necelé 2 na 100 obyvatel. Společnost Astra Zeneca navíc informovala o výrazném omezení dohodnutých dávek svých vakcín proti covidu-19. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Dodávky vakcíny od AstraZeneca do zemí EU se v 1. čtvrtletí sníží o 60 procent na 31 milionů dávek. Důvodem mají být problémy s výrobou v jedné šarži, která musela být zlikvidována, a potíže jsou i se surovinami pro výrobu.

V EU jsou zatím schválené jen 2 očkovací látky – Pfizer/BioNTech a Moderna. Oproti vakcínám od společností Pfizer/BioNTech se ty od Moderny nemusejí skladovat mínus v 70 °C, ale stačí je uskladňovat při teplotě mínus 18 °C. Po rozmrazení navíc vydrží v běžné lednici ještě 30 dní.

A zatímco Velká Británie očkuje preparátem Astra Zeneca už od začátku ledna, Evropská unie stále čeká na schválení. K tomu by mělo dojít na konci ledna 2020.

Spojené království od začátku patřilo k zemím, kde vakcinace obyvatel postupovala rychleji oproti ostatním státům.

Jak připomněly Novinky.cz, Brusel investoval do urychleného vývoje a výroby vakcíny 2,7 miliardy eur (70 miliard korun), z čehož valná část putovala právě britské společnosti.

AstraZeneca se v srpnu dohodla na tom, že EU dodá 300 milionů dávek, ale to není schopna splnit. EU přitom za to předem zaplatila 298 milionů liber (8,75 miliardy korun).

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nyní vyzvala ředitele AstraZeneca Pascala Sorioto, aby společnost dodržela své závazky.

Podle britské datové společnosti Airfinity je v Británii více než 100 dávek této vakcíny na 100 obyvatel, zatímco v EU jen necelé 2 na 100 obyvatel.

Brusel proto pohrozil, že by mohl zablokovat vývoz vakcín vyráběných v EU mimo Unii. To by omezilo dodávky v Belgii vyráběné vakcíny BioNTechu/Pfizeru pro Spojené království. (pel)

Evropská komise přiznala problémy s vakcínami pro členské státy: Vinu svedla na výrobce

EU s vakcinací zaostává: Britové už začali očkovat preparátem AstraZeneca