O novém majiteli ostravského strojírenského podniku Vítkovice Heavy Machinery (VHM) se rozhodne v pátek 22. ledna. On-line aukcí na portálu www.verejnedrazby.cz vyvrcholí několikakolové výběrové řízení. Do výběrového řízení se kvalifikovalo 8 zájemců. Své nabídky mohli předkládat do čtvrteční 16. hodiny.

Pět z nich, kteří ve čtvrtečním 2. kole výběrového řízení nabídli za strojírenský gigant nejvíce, se kvalifikovalo do páteční finální aukce. Z ní vzejde nový majitel VHM.

Odstartuje v pátek v 10 hodin, přičemž vyvolávací cenou bude nejvyšší nabídka z 2. kola, která překročila 1,2 miliardy korun. Informoval o tom insolvenční správce Lukáš Zrůst.

„Dnešní druhé kolo výběrového řízení nám ukázalo, jak zajímavý podnik VHM je. Nabídkové řízení dopadlo tak, že vyvolávací cena byla trojnásobně překročena. Jedná se zcela jistě o nejvyšší cenu dosaženou v insolvenci za poslední dobu a pravděpodobně i o nejvyšší absolutně. Dnes bylo překročeno 1,2 mld. Ještě před začátkem vlastní aukce jsme tedy dosáhli ceny, která se téměř rovná odhadní ceně za areál stanovené posudkem. Jsem velice spokojen s partnerem Gaute, který vše perfektně zvládl,“ řekl insolvenční správce Lukáš Zrůst.

„Výsledek dnešního kola výběrového řízení výrazně předčil naše očekávání. V rámci naší společnosti se jedná o absolutní cenový rekord. Dle našich informací se jedná i o rekord v rámci dosažených cen za prodej průmyslového podniku v rámci insolvenčních řízení v České republice. Námi zvolený vícekolový prodejní systém nutí zájemce jít tzv. s ‘kůží na trh‘ a nabídnout maximální cenu. Prodejního procesu se celkem účastnilo osm zájemců, kdy do zítřejší aukce, která se koná na webu www.verejnedrazby.cz postupuje pět zájemců s nejvyššími nabídkami z dnešního dne,“ upřesnil Luboš Macháček, obchodní ředitel aukční a dražební společnosti Gaute.

Nový majitel areálu VHM tedy vzejde z on-line aukce, která se uskuteční v pátek 22. ledna od 10 do 16 hodin.

Podnik získá ten z pětice finalistů výběrového řízení, který za něj nabídne nejvíce. Vyvolávací cena činila 400 milionů korun a nezávislý znalecký posudek ocenil hodnotu areálu na 1,3 miliardy korun.

Ukončení aukce ještě samo o sobě neznamená ukončení procesu. Do 27. ledna je termín pro sdělení souhlasu s výsledky aukce ze strany věřitelského výboru, zajištěných věřitelů a soudu.

Pokud bude vysloven, má nový majitel čas do 11. března na doplacení kupní ceny. O den později je nejzazší termín pro uzavření smlouvy o převodu závodu a 15. března je rozhodný den pro převod VHM na nového majitele.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery má tradici sahající až do roku 1828. Společnost je dodavatelem dílů pro jadernou, vodní a větrnou energetiku, dále do těžebního či lodního průmyslu.

VHM dnes jako jediný výrobce v Evropské unii zvládne produkci hlavní hřídele větrných elektráren. Dodává kontejnery na jaderné palivo nebo například klikovou hřídel pro námořní tankery. Ocelárna VHM je schopna jako jediná v EU vyrobit ingot o hmotnosti až 240 tun.

Do prodeje šla společnost z důvodu insolvence. Tu způsobilo dlouholeté podfinancování firmy i situace na evropském a světovém trhu, kde evropský těžký průmysl čelí na jedné straně levné asijské konkurenci, na druhé straně přísné evropské regulaci.

Doslova zmrazení obchodování na některých trzích přinesla letošní koronavirová pandemie. Přesto má areál VHM značnou hodnotu díky atraktivním pozemkům v Ostravě, obřím halám umožňujícím strojírenskou výrobu, jedinečnému strojnímu vybavení i know-how společnosti.(pel)