Transparency International se nevzdává: Opět podala podnět ke střetu zájmů premiér Andreje Babiše (ANO). (Ilustrační foto)

Střet premiéra Andreje Babiše (ANO) nevidí jen úřady pod vlivem hnutí ANO. Tvrdí to nezisková organizace Transparency International (TI), která zase vyrazila do boje proti předsedovi vlády. Podala městskému úřadu v Černošicích znovu podnět, podle kterého premiér Babiš porušuje zákon tím, že vlastní média. 

Organizace to oznámila v tiskové zprávě.

„Andrej Babiš je stále ve střetu zájmů a porušuje zákon. V podnětu předkládáme nová fakta, která znovu jasně dokazují, že Babiš sedí na dvou židlích a z pozice premiéra ovládá média, což zákon o střetu zájmů zakazuje. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli českou linii této kauzy znovu otevřít,“ vysvětlil Petr Leyer, ředitel TI.

Transparency v té souvislosti zmínila, že městský úřad v Černošicích, Evropská komise i nejvyšší státní zástupce se vyjádřili jasně a již dříve potvrdili její zjištění. Tvrdí, že pouze úřady politicky řízené nominanty hnutí ANO hledaly zástupné důvody ve prospěch Andreje Babiše.

Podnět byl odeslán ve středu 20. ledna. TI nyní chce dát Černošicím potřebný čas a prostor pro nezávislé prostudování předložených argumentů. 

TI na střet zájmů premiéra Andreje Babiše poukázala už v červnu roku 2018, kdy protikorupční organizace přinesla veřejně dohledatelné důkazy, že je Babiš stále ovládající osobou koncernu Agrofert.

„Poté jsme poslali dva podněty, jak evropským, tak i českým úřadům, a podnikli jsme celou řadu kroků, abychom pomohli vyřešit tuto nejzávažnější polistopadovou kauzu premiéra České republiky,“ uvedla organizace v prohlášení.

Připomněla dále, že Evropská komise oficiálně potvrdila, že je předseda vlády ČR ve střetu zájmů a zastavila čerpání evropských dotací pro firmy spojené s Babišovými podnikatelskými aktivitami.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) loni potvrdilo, že rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje zastavit řízení bylo chybné, ačkoliv městský úřad v Černošicích z prvotního podnětu TI dvakrát shledal porušení zákona o střetu zájmů a uložil Babišovi pokutu 200 tisíc korun.

V té době však vedla kraj hejtmanka ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

NSZ také jasně argumentovalo, že se premiér nachází ve střetu zájmů.

TI proto posléze požádala ministerstvo spravedlnost vedené ministryní Marií Benešovou (ANO) o přezkum rozhodnutí. Resort paradoxně šel proti právnímu názoru nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, přezkum zamítl a celou věc bez věcného odůvodnění uzavřel.

„Kauza střetu zájmů Andreje Babiše se vyvíjí už více než dva roky. Právně je naprosto jednoznačné, že současný premiér ovládá koncern Agrofert a porušuje zákon o střetu zájmů. Opačný dojem se snaží vyvolat pouze instituce pod vlivem hnutí ANO nebo ti, kteří z přízně premiéra těží,“ uzavřela TI. (pel)

Benešová znovu zachránila Babiše: Údajný premiérův střet zájmů nebude prověřovat

Babiš je ve střetu zájmů, rozhodl státní žalobce Zeman. Žalobu ale odmítl podat