Velká Británie degradovala v zemi unijní diplomaty. Vyslancům Evropské unie (EU) odmítá udělit diplomatický status. Spojené království argumentuje, že EU není svrchovaným národním státem, a tudíž jí takovýto status nepřísluší. Namísto toho budou vyslanci EU považováni za pracovníky běžné mezinárodní organizace. 

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell napsal dopis britskému ministrovi zahraničí Dominiku Raabovi, kde nad krokem Londýna vyjádřil „hluboké znepokojení“.

Britská média navíc přišla s tvrzením, že v Bruselu existují obavy, že by si některé členské státy mohly ze Spojeného království vzít příklad.

Diplomaté mají imunitu, kterou jim zaručuje tzv. Vídeňská konvence. Naproti tomu vyslanci mezinárodních organizací žádná stanovená privilegia nemají.

Velká Británie se na konci roku 2020 definitivně odstřihla od Evropské unie. O půlnoci skončilo přechodné období a začala platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.

Britové schválili odchod své země z EU v referendu v červnu 2016. Pro brexit se tehdy vyslovilo 51,9 procenta hlasujících, proti 48,1 procenta. Účast dosáhla 72 procent.

Po dlouhých politických sporech opustila Británie EU na konci loňského ledna. Členem bloku byla od roku 1973. (pel)