Druhou část systému AGAS předala na konci roku 2020 společnost ATRAK. Softwarová společnost poskytující řešení pro letecký průmysl jej vyvinula pro ministerstvo vnitra, kterému má sloužit k nepřetržitému dohledu nad vzdušným prostorem České republiky. Základní instalaci systému provedla společnost ATRAK v březnu minulého roku. Celková cena zakázky, která zahrnuje kromě instalace také další rozvoj systému a jeho technickou podporu, činí téměř deset milionů korun.
„Systém AGAS poskytuje ministerstvu vnitra on-line přehled o dění ve vzdušném prostoru nad Českou republikou. Systém v reálném čase vyhodnocuje radarová data ze systémů řízení letového provozu. Konkrétně jde o data přehledových radarů, pozemního radaru Praha-Ruzyně a data letových plánů,“ popisal systém Aleš Klepek, předseda představenstva společnosti ATRAK.
AGAS dle své konfigurace generuje pro operátory výstrahy například při vniknutí letadla do omezených a zakázaných prostorů, při změnách v datech letového plánu či při porušení pravidel, mezi něž patří například přílet z území mimo schengenský prostor na letiště bez mezinárodního statusu a podobně.
Výstrahy se zobrazují na více pracovištích, operátoři do systému následně zaznamenají způsob jejich vyřešení.
Systém následně veškerá data archivuje a umožňuje provádět vyhledávání v historii výstrah nebo přehrávku každé konkrétní situace ve vzdušném prostoru.
Systém byl u zákazníka instalován v březnu 2020, na konci roku 2020 společnost ATRAK dodala jeho druhou část, která zahrnuje úpravy zvyšující uživatelský komfort.
„Zkušenosti se systémem AGAS jsou velmi pozitivní. Je intuitivní, uživatelsky přívětivý a získali jsme v něm důležitý nástroj, který nám pomáhá chránit vzdušné hranice České republiky a schengenského prostoru a schopnost pružně reagovat na jakékoli narušení,“ řekl plk. Petr Malovec z Národního situačního centra ochrany hranic, Ředitelství služby cizinecké policie.
Rámcovou smlouvu na vytvoření systému AGAS uzavřela s ministerstvem vnitra ještě společnost Ifield Computer Consultancy, jež byla přejmenována na ATRAK poté, co se na začátku roku 2020 stala součástí průmyslově-technologické skupiny Czechoslovak Group a její divize CSG Aerospace. (pel)