Kriminalita v Česku v roce 2020 klesla o 16,9 procenta. Stalo se nejméně trestných činů v novodobé historii. Celkem policisté registrovali o 33 696 kriminálních přečinů. Může za to pandemie koronaviru a úbytek přistěhovalců.

Oznámila to Policie ČR.

„Hlavní příčiny poklesu nápadu trestné činnosti lze samozřejmě spatřovat v omezujících opatřeních, která zapříčinila menší mobilitu osob v České republice, v omezení vstupu občanů ostatních zemí k nám a dále také v novelizaci trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 000 korun,“ uvedl ředitel úřadu vyšetřování policejního prezidia Luděk Fiala.

Zároveň však doplnil, že poslední zmíněný faktor ovlivnil výsledné statistické výstupy pouze minimálně, protože zmíněná novelizace vstoupila v platnost až od 1. října 2020.

Počet krádeží klesl o více než 23 procent.

Hospodářská kriminalita poklesla o 24,64 procenta, což představuje rozdíl o více než 6 tisíc trestných činů v porovnání s rokem 2019.

U násilných trestných činů policie zaznamenala pokles o téměř 10 procent.

Vražd se stalo 130, což je o 13 méně než v roce 2019.

Foto: Twitter Policie ČR

Stále podle úřadu platí, že významné procento těchto skutků je spácháno osobami, které se s obětí znají nebo jsou dokonce v příbuzenském poměru.

Méně trestných činů evidovala policie ve všech krajích. Největší rozdíl byl v Praze, kde byl pokles o 23,7 procenta. Celkově pak bylo v hlavním městě loni spácháno 38 059 trestných činů.

Následoval Karlovarský kraj s poklesem o více než 22 procent.

Nejméně trestná činnost klesla ve Středočeském kraji, a to jen o 11,4 procenta. (pel)