Státem dotované České dráhy plánují od dubna snížit mzdy asi 700 administrativním pracovníkům. Některé z nich navíc nejspíš nemine propouštění. Kvůli pandemie loni přišly České dráhy na tržbách o více než 4 miliardy korun a stále přicházejí o další peníze. Vedení proto hledá cesty, jak snížit všechny náklady.

ČD o tom informovaly na webu.

Mluvčí společnosti Gabriela Novotná uvedla, že zhruba snižování mezd se dotkne jen lidí v administrativě s vyššími příjmy, kteří mají smluvní mzdy. Jde asi o 700 pracovníků.

Zbývající zaměstnanci mají podle ní tarifní mzdy, které se řídí kolektivní smlouvou.

„Pandemie jednou skončí, pokud tedy ke snížení smluvních mezd letos přistoupíme, nebude to na vždy. Smluvní mzdy ředitelů, vedoucích a dalších pracovníků převážně v administrativě se dohodou obou stran každoročně nově nastavují,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

„A to jak v závislosti na výkonech jednotlivých zaměstnanců, tak v souvislosti s finančními možnostmi firmy,” doplnil.

ČD zároveň očekávají, že letos dojde také ke snižování počtu zaměstnanců, a to rovněž primárně v administrativě.

Snižování mezd a případné propouštění zkritizovala na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Snižování mzdy kvůli zrušení superhrubé mzdy je nepřijatelné, zvlášť u státního podniku. Zaměstnanci si měli polepšit! Přesně proto ČSSD před daňovým balíčkem varovala,“ napsala.

Situaci chce řešit na vládě.

Kvůli pandemii přišly ČD v roce 2020 zhruba o třetinu cestujících, ztráta za loňský rok na tržbách byla 4 miliardy, i když v roce 2019 státní společnost vytvořila zisk 1,3 miliardy korun.

V závěru roku 2020 navíc společnost udělala změny ve vedení, kdy Václava Nebeského v čele společnosti nahradil tehdejší šéf ČD Cargo Ivan Bednárik. (pel)

V Českých drahách se má změnit generál uprostřed bitvy