Drobní podnikatelé v úpadku zřejmě budou moci čerpat kompenzační bonus 500 korun denně. Podle ministerstva financí by to měla umožnit vyjednávaná dohoda s Evropskou komisí. Zároveň provozy uzavřené kvůli vládním nařízením mohou od pondělka začít žádat o peníze. Připraveno je až 2,5 miliardy korun. 

Informovaly o tom ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu.

„Současné omezení považuji za velmi nešťastné, protože v jeho důsledku mnoho pracovitých a podnikavých lidí, kteří se ničím neprovinili, na bonus nedosáhnou. Proto se Komisi snažíme už od loňska přesvědčit, aby nám umožnila kompenzační bonus osobám v úpadku vyplácet,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Aktuálně platnou podmínkou čerpání kompenzačního bonusu je skutečnost, že představuje jednu z forem veřejné podpory a musí se proto řídit obecnými pravidly stanovenými právními předpisy EU.

Evropská komise přitom v březnu 2020 přijala tzv. dočasný rámec, v němž nastavila explicitní podmínky pro poskytování veřejné podpory během pandemie covid-19. Jednou z těchto podmínek je právě skutečnost, že příjemce podpory nesmí být v úpadku.

Řešením má být novela zákona o kompenzačním bonusu, kterou připravuje ministerstvo financí. Ta by zmírnila omezení na osoby v úpadku.

Podle Schillerové má Česko s Komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, bude čerpání bonusu umožněno, a to zpětně za všech 5 bonusových období.

Novelu by měla v pondělí projednat vláda. Potvrzení výjimky s Evropskou komisí by podle šéfky státní kasy umožnilo, aby i další resorty mohly popřípadě vyjednat výjimky i na další programy pomoci zaměřené na drobné podnikatele.

COVID-Gastro Uzavřené provozovny: Odstartuje příjem žádostí

Zavřené provozy mohou od pondělí18. ledna žádat o kompenzace v programu  COVID- Gastro Uzavřené provozovny. Peníze mohou získat za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021.

„Na pomoc je připraveno 2,5 miliardy korun. Předpokládáme, že o tuto dotaci požádá zhruba sto tisíc podnikatelů z aktuálně krizovými opatřeními nejvíc dotčených odvětví, kterými jsou například restaurace, kavárny, maloobchodní prodejny, kina, indoorová sportoviště, kadeřnice či další provozovny osobních služeb,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Doplnil dále, že všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den.

„V rámci každé aktivity bude započítáno tolik dní, po kolik bylo provozování této činnosti zakázáno či jinak zásadně omezeno, což v některých sektorech znamená až 79 dní,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko. (pel)