Na Slovensku budou pokutovat očkování mimo státem určené pořadí. V Česku se jako první nechal mimo pořadí očkovat premiér Babiš, který není ani zdravotník ani senior z domova důchodců.

Slovensko bude trestat „předbíhače“ při očkování proti koronaviru. Za očkování mimo státem určené pořadí bude na Slovensku možné udělit pokutu ve výši až 10 tisíc eur (v přepočtu 262 tisíc korun). Pokuta hrozí těm zdravotnickým zařízením, která při očkování upřednostní zájemce mimo státem určené pořadí.

Schválením změny příslušného zákona o tom rozhodl slovenský parlament.

„Očkovací předbíhání“ se na Slovensku stalo středem veřejné pozornosti poté, co byla přednostně očkována bývalá profesionální tenistka Dominika Cibulková a její manžel.

Někdejší čtvrtá hráčka světového žebříčku se za to omluvila. S ministerstvem zdravotnictví se pak předběžně dohodla, že bude pomáhat při testování lidí na koronavirus na jednom z odběrových míst a že se také zapojí do informační kampaně na podporu očkování.

V Česku se mimo pořadí stanovené státem nechali vakcínou proti covidu očkovat nejvyšší státní představitelé jako Andrej Babiš či ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Jediným potrestaným kvůli nedodržování státem určených priorit při očkování byl zatím ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský, který se potrestal sám. Rezignoval totiž na svoji funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní, kteří by jinak na očkování prozatím neměli nárok.

Prioritu při očkování mají v České republice zdravotníci a senioři v domovech seniorů. O prioritě politiků či státních úředníků při očkování se zatím v ČR neuvažovalo.

Na Slovensku vyvolal skandál případ tenistky Dominiky Cibulkové.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková.

Ta předběhla lékaře i seniory a nechala se tajně očkovat. Podle slovenských médií bylo vedle Cibulkové přednostně očkováno i několika aktivních sportovců či státní úředníci.

Kritéria pořadí očkování na Slovensku určí ministerstvo zdravotnictví. V první vlně, která začala na konci prosince, země podle národní strategie očkuje zejména zdravotníky.

Součástí úvodní fáze bude očkování zaměstnanců domovů seniorů, dále vojáků, policistů, hasičů a pracovníků takzvané kritické infrastruktury.

Až poté přijde řada na další skupiny obyvatel.

K dnešku bylo na Slovensku očkováno přes 42 tisíc lidí, tedy necelé procento populace. (sfr)