Na covid už v Česku zemřelo více než 14 tisíc lidí. Počet nakažených klesá.

Na covid už v Česku zemřelo více než 14 tisíc osob. Počet nakažených klesá, když ve čtvrtek přibylo 8032 nových případů nákazy koronavirem, což je zhruba o polovinu méně, než před týdnem. Index PES se drží ve 4. stupni, když klesl ze 75 na na 72 bodů.

Poklesl i podíl pozitivních testů na 28,3 procenta. Index rizika protiepidemického systému PES se zatím dál drží na čtvrtém stupni, oficiálně platí nejvyšší pátý stupeň pohotovosti.

Index PES se podle údajů ministerstva zdravotnictví snižuje už tři dny v řadě. Pokles rizikového skóre opět vychází ze snížení tzv. reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Reprodukční číslo kleslo na zhruba 0,72.

Pokud je reprodukční číslo nižší než jedna, znamená to zpomalování šíření nemoci, protože jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Denní počty zemřelých lidí s nemocí covid-19 se pohybují od začátku ledna většinou kolem 150 až 180. V první polovině prosince byly počty úmrtí podstatně nižší, vesměs kolem stovky denně.

V posledních dvou dnech kleslo množství lidí, kteří kvůli covidu-19 skončili v nemocnici. Na začátku týdne počet hospitalizovaných vystoupal na více než 7 400, ve středu klesl na 7 284 a ve čtvrtek zhruba na 7 000.

Z toho asi 1 100 pacientů je ve vážném stavu.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro pátý stupeň pohotovosti PES. Platit mají podle rozhodnutí vlády nejméně do 22. ledna.

Pokud se rizikové skóre PES dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. (sfr)