Česká armáda na letošní rok plánuje 138 cvičení v cizině, ČR chystá 71 výcvikových akcí se zahraniční účastí. Oproti loňsku je to mírný nárůst. Loni čeští vojáci plánovali mimo území Česka absolvovat 132 cvičení, v tuzemsku bylo přichystáno 60 výcviků za přítomnosti vojáků ze spojeneckých zemí. Plán dostali k projednání poslanci a senátoři.

Vojenská cvičení se zahraničními partnery jsou podle ministerstva obrany klíčovým nástrojem k dosažení potřebné úrovně připravenosti k obraně ČR a ke splnění závazků vůči NATO. „Jsou nutnou součástí přípravy pro působení v operacích a v pohotovostních silách mezinárodních organizací,“ uvedlo ministerstvo. Plán reaguje na aktuální vývoj bezpečnostní situace V Evropě i mimo ni a je zaměřen na přípravu k nasazení v operacích, pohotovostní síly, bilaterální a regionální spolupráci a budování schopností armády.

K nejdůležitějším na českém území má být cvičení jednotek protivzdušné obrany pod názvem Tobruq Arrows 2021 (TOAR21), kterého se na přelomu června a července mají zúčastnit také vojáci z Litvy, Slovenska a Irska v počtu do 200. Dále to bude květnové cvičení Adamant Warrior 2021 se 150 rumunskými vojáky, letecké cvičení Ample Strike 2021, jehož cílem bude v srpnu a září vycvičit a zdokonalit vrtulníkové letectvo a kterého se zúčastní 300 vojáků z partnerských zemí.

Dubnové cvičení Federated Cloud 2021 bude zaměřeno na komunikační a informační podporu včetně propojení systémů pozemních a vzdušných sil. Bude na něj vysláno 400 koaličních vojáků.

Mezi nejdůležitější plánovaná cvičení mimo české území patří Brave Warrior 21, které je výročním cvičením mechanizovaných jednotek pozemních sil zemí V4, tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska s německými a americkými vojáky. Konat se bude v červnu až v srpnu v Maďarsku, česká armáda do něj vyšle dvě stě vojáků ze 7. mechanizované brigády s téměř pěti desítkami kusů pozemní techniky.

Jednotky, které by měly být nasazeny v Mali, se zúčastní série cvičení Recce na Slovensku a Šakal ve Francii. Do každého z nich se zapojí 90 českých vojáků s dvěma až třemi desítkami kusů techniky. Čtyř plánovaných komerčních výcviků se v Česku zúčastní příslušníci ozbrojených sil Rakouska, Nizozemska, Belgie a Litvy.