Sbor volitelů oficiálně potvrdil demokrata Joea Bidena novým prezidentem USA. Dosluhující šéf Bílého domu republikán Donald Trump porážku nechce uznat a výsledky nadále zpochybňuje. Biden ho v projevu vyzval, aby už konečně prohru přiznal. 

V té souvislosti také zmínil, že když před čtyřmi roky zvítězil stejným poměrem hlasů Trump, nynější šéf Bílého domu to neváhal označit za „drtivé vítězství“.

Hlasování volitelů je obvykle považováno za formalitu, v letošním roce ale bylo bedlivě sledováno právě kvůli opakovanému zpochybňování současným šéfem USA. Biden podle očekávání nakonec získal všech 306 hlasů, Trump jich obdržel 232.

Trump si ale stále odmítá porážku připustit. Vyjádřil se, že „má starost o zemi s nelegitimním prezidentem“. Nedávno nicméně připustil, že když volitelé potvrdí Bidenovo vítězství, nebude nástupu nové administrativy bránit.

Budoucímu šéfovi Bílého domu Bidenovi po potvrzení sborem volitelů pogratuloval i ruský prezident Vladimir Putin. Moskva totiž jako jedna z mála světových mocností neblahopřála Bidenovi už v listopadu.

Oficiálně bude výsledek volebního procesu v USA vyhlášen 6. ledna na zasedání Kongresu. Prezidentskou přísahu by měl Biden složit 20. ledna, čímž podle ústavy Trumpovi skončí funkční období bez ohledu na to, zda porážku přijme či nikoliv. (pel)