Prezident Miloš Zeman otočil: Nakonec prý ještě zváží, zda bude daňový balíček vetovat. (Foto: Twitter Alena Schillerová)

Prezident Miloš Zeman připustil, že zváží veto daňového balíčku. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO) po jednání na Hradě, kterého se účastnil také premiér Andrej Babiš (ANO). 

„Pan prezident uvítal, že Senát odmítl nezodpovědné zvýšení slevy na poplatníka tak, jak jej prosazovala pirátská strana. S Andrejem Babišem jsme prezidenta také ujistili, že omezení na dva roky je platný politický závazek premiéra země,“ napsala Schillerová na Twitteru. 

Zároveň by prý Zeman chtěl v zákoně bylo pevně stanovit omezení změn na dva roky. Podle šéfky státní kasy je to ale legislativně neproveditelné.

„Pan prezident mne zplnomocnil, že mohu říci, že zváží to, zda bude zákon vetovat,“ řekla Schillerová.

Prezident už dříve uvedl, že mu v daňovém balíčku vadí zvýšení slevy na poplatníka, které „výrazně narušují rozpočtovou stabilitu“, i chybějící doba platnosti zákona.

Zeman totiž požadoval, aby se superhrubá mzda po 2 letech obnovila. Premiér Andrej Babiš (ANO) mu chtěl původně vyhovět, ale proti byla koaliční ČSSD, která návrh označila za „padlý na hlavu“. Spory byly v koalici také kvůli výši zdanění.

Poslanci nakonec 20. listopadu schválili návrh daňového balíčku předložený premiérem Andrejem Babišem, tedy zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také změnu výše základní slevy na poplatníka na 34 125 korun.

Premiér Babiš s ministryní financí Schillerovou se snažili později přesvědčit senátory, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmuli zvýšení slevy na poplatníka. Senát minulý týden ale návrh vrátil poslancům se změnou, aby se sleva na poplatníka zvýšila v příštím roce „jen“ na 27 840 korun a na 30 840 korun v roce 2022. (pel)

Zeman si postavil hlavu: Daňový balíček dál hodlá vetovat, pokud se návrh nezmění

Snížení daně z příjmu na 15 % jde opět do Sněmovny. Senát vrátil zpět daňový balíček