Česko se od pátku 18. prosince přesune v rámci protiepidemického systému PES ze 3. do 4. stupně. Restaurace a ubytovací služby se tak znovu zavřou. Obchody a služby ale zůstanou i přes přísnější opatření otevřené. 

Informovala o tom vláda.

Znovu také začne platit zákaz vycházení od 23:00 do 5:00. Omezeny budou také veřejné akce.

Vláda po zmatcích z minulého týdne, kdy jedno absurdní nařízení nahradila ještě bizarnějším, zrušila zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou. Lidé si tak budou znovu smět odnášet například kávu nebo čaj připravené v provozovně.

Výdejová okénka budou smět fungovat.

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES se minulý týden postupně zvyšovalo, aktuálně je na hodnotě 71, což odpovídá právě přísnějšímu 4. stupni. Na úrovni 3. stupně se index s 57 body přitom podle dat ministerstva držel celkem 13 dní – od 23. listopadu do 5. prosince. Platit pak třetí stupeň začal 3. prosince, kdy se otevřely se obchody, restaurace, služby a skončil zákaz nočního vycházení.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) by obchody měly navzdory dosavadní tabulce PES fungovat i ve 4. stupni. Stejně tak by to mělo být i se službami jako kadeřnictví aj.

Premiér Andrej Babiš po jednání tripartity uvedl, že všechny provozy, které by se zpřísněním opatření musely zavřít, dostanou stoprocentní kompenzaci.

Od úterý 15. prosince bude ministerstvo zdravotnictví navíc zveřejňovat dvě hodnoty PES – první se bude vypočítávat z PCR testů a druhé nově z PCR testů i testů antigenních. Podle výsledků se metodika změní do 22. prosince.

Důvodem změny je podle ministerstva doporučení Evropského centra pro prevenci nemocí (ECDC), které 3. prosince zahrnulo nově do definice potvrzeného případu covidu-19 také odhalení nákazy antigenním testem.

Ve středu 16. prosince pak začne plošné dobrovolné testování obyvatel ČR. Původně přitom resort počítal až s termínem 18. prosince. Hrazené bude z veřejného pojištění, každý jej může absolvovat co pět dnů.

Aktuálně je v ČR nakaženo 65 548 osob. V neděli přibylo 1 199 nemocných. Od počátku pandemie bylo potvrzeno 581 079 případů. (pel)