Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhne snížení DPH na menstruační pomůcky z 21 na 10 procent.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se chystá splnit úkol od premiéra Andreje Babiše (ANO). Plánuje zlevnit vložky a tampony v Česku. Ministryně navrhne snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na menstruační pomůcky z 21 procent na 10 procent. Babiš pověřil Schillerovou najít řešení poté, co Skotsko jako první země na světě schválilo dámské hygienické pomůcky zdarma pro všechny, kdo je potřebují. 

Resort o tom informoval na webu.

„Snižujeme DPH na dámské hygienické potřeby. Už na jaře budou vložky nebo tampóny v nejnižší 10% sazbě. Na trhu s dámskými hygienickými potřebami je velká konkurence. Proto očekávám, že zákaznice toto snížení ve svých peněženkách skutečně pocítí,“ napsala Schillerová na Twitteru.

Dámské vložky, tampóny, kalíšky a další menstruační pomůcky budou spadat do nejnižší sazby DPH. Ministerstvo financí u tohoto zboží navrhne snížit DPH z 21 % na 10 % prostřednictvím pozměňovacího návrhu k novele zákona DPH, která narovnává podmínky u dovozu zboží ze zemí mimo Evropskou unii.

Tuto novelu nyní projednává Poslanecká sněmovna. Přesun dámských hygienických potřeb do nejnižší sazby DPH nabyde účinnosti po schválení novely, a to pravděpodobně na jaře.

Dosud ČR uplatňovala u dámských menstruačních pomůcek základní sazbu DPH. Řídila se přitom stanoviskem Evropské komise k výši sazby u dětských plen.

Do roku 2013 u nás dětské pleny spadaly do snížené sazby, poté byly kvůli hrozícímu porušení zákona přesunuty do sazby základní.

Podle Komise totiž pleny nejsou výrobkem sloužícím hygienické ochraně. Z hlediska právního výkladu české verze Směrnice o DPH je přitom u dámských vložek situace obdobná.

Resort v té souvislosti zmínil, že přesto v minulých letech přesunulo dámské menstruační pomůcky do nižší sazby DPH přes 10 členských států EU, přičemž se pravděpodobně opírali o jiné jazykové verze Směrnice o DPH odkazující na výrobky sloužící k hygienické ochraně žen.

Nadále však přetrvává určité riziko nekompatibility s právem EU, nicméně s ohledem na množství států je podle ministerstva pravděpodobné, že v případě sporu s Evropskou komisí bude před formálním spuštěním řízení možné legislativu případně upravit vhodným způsobem, obdobně jako u plen. (pel)

Babiš chce ženám rozdávat zdarma menstruační pomůcky. Pověřil Schillerovou hledat řešení