Očkování občanů Česka proti koronaviru by vyšlo zhruba na 5 miliard korun, a to v případě, že by každý člověk musel dostat 2 dávky. Vakcínu, kterou stát nakoupí prostřednictvím objednávky Evropské unie (EU), budou hradit zdravotní pojišťovny. 

Vyplynulo to z návrhu zákona, který má umožnit hrazení očkování z veřejného zdravotního pojištění.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) už dříve uvedl, že se Česko připojilo k zatím nezávazné dohodě Evropské komise o dodávkách vakcíny.

Zatím má ČR objednanou vakcínu za 1,7 miliardy korun, ale částka se ještě bude zvyšovat na základě dalších objednávek.

Definitivně jsou objednané dodávky od různých výrobců pro 5,5 milionu obyvatel.

Náklady na distribuci vakcíny do očkovacích center nebo ordinací lékařů se podle odhadů vyšplhají na desítky milionů korun. Záviset to bude na typu očkovací látky a způsobu jejího uchovávání.

Návrh předkládaného zákona počítá i s případným odškodněním za trvalou újmu způsobenou očkováním.

Jako první by se měli očkovat zdravotníci, senioři a chronicky nemocní pacienti. Blatný ujistil, že očkování sice nebude povinné, ale vláda se chystá rozjet motivační kampaň. Cílem je proočkovanost populace 50 až 60 procent.

Nákup očkovacích látek proti novému koronaviru SARS‑CoV-2 bude centralizován ze strany Evropské komise, která bude zajišťovat rozdělení mezi jednotlivé členské státy.

Protiepidemický systém PES je už týden na čísle 57. Česko tak dnes přešlo ze 4. stupně do 3. stupně. V souvislosti s tím dojde od čtvrtku 3. prosince k částečnému rozvolňování. Otevřou se obchody, restaurace i některé služby, avšak stále s nějakými omezeními.

Aktuálně je v ČR potvrzeno 67 179 případů nákazy koronavirem. V nemocnicích se s covidem-19 lečí 4 565 nakažených, stav 689 z nich je těžký. Celkově od počátku pandemie v březnu v ČR nakazilo 519 723 osob. (pel)