Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (ANO) požaduje pro sport navíc 800 milionů korun. (Ilustrační foto)

Národní sportovní agentura (NSA), které šéfuje bývalý hokejový brankář Milan Hnilička (ANO), požaduje po ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) navíc 800 milionů korun pro sport. Šéfka státní kasy ale požadavek zásadně odmítá. Rozhodnout tak bude muset Babišova vláda. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Hnilička požaduje po vládě finance ve výši 2,3 miliardy korun. Je to o 800 milionů víc, než bylo odsouhlaseno.

„Ministerstvo financí požaduje, aby byla dodržena původně dohodnutá částka navýšení rozpočtu kapitoly NSA pro podporu sportu v oblasti investic ve výši 1,5 mld. Kč. S ohledem na aktuální možnosti státního rozpočtu nelze s požadovaným navýšením o další 0,8 miliardy korun souhlasit,“ citovaly Novinky.cz ministerstvo financí.

Rozhodnout tak bude muset Babišova vláda.

Podle šéfa agentury je „hlavním účelem navrhovaných opatření zachování sportovní infrastruktury v České republice, podpora investic, minimalizace dopadů pandemie a opětovné nastartování sportovního odvětví“.

Upozornil, že řada investic byla odložena z důvodu pandemie koronaviru. Míní, že investiční akce přinesou nové příležitosti pro podnikatele podílející se na jejich realizaci.

Jak informoval server, Hniličkův plán počítá do roku 2024 s investicemi do sportu 6,4 miliardy korun.

Národní sportovní agentura funguje od 1. srpna 2019 a postupně od ministerstva školství přebere agendu státní politiky ve sportu.

Vznik instituce dlouhodobě prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), který navíc jmenoval Hniličku v březnu 2018 vládním zmocněncem pro sport.

„Milan Hnilička je poctivej kluk, byl v Naganu, určitě nekradl a krást nebude,” řekl tehdy premiér.

Nakonec vládní koalice založení prosadila s pomocí komunistů a lidovců, i přes veto Senátu.

V loňském roce dotace pro sport vysály ze státního rozpočtu 7 miliard korun.(pel)