Obchody, služby a restaurace znovu mohou otevřít od 3. prosince. Vláda rozhodla o přesunu ČR do 3. stupně PES. (Ilustrační foto)

Česko se přesune do 3. stupně protiepidemického systému PES, rozhodla vláda. Od čtvrtka 3. prosince se tak otevřou obchody, služby i restaurace, avšak stále za přísných hygienických opatření a někde i s dalšími omezeními. Skončí také zákaz vycházení a zákaz nedělního prodeje.

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

„Od čtvrtka 3. prosince přechází Česká republika do 3. stupně systému PES. Veškerá rozvolnění jsou uvedena v matici opatření. Mimo ni byla zrušena tzv. karanténa pro oblečení a obuv,“ napsal ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) na Twitter.

Odklad o 4 dny má umožnit podnikatelům využít k přípravě pro otevření.

V obchodech bude platit omezení 15 metrů čtverečních na zákazníka. Ruší se dosavadní zákaz nedělního prodeje a zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci.

Uskutečnit bude možné třeba i vánoční trhy, avšak lidé na nich nebudou moci přímo konzumovat zakoupené potraviny.

Provoz ve čtvrtek obnoví také kadeřnictví, kosmetické či masážní salony, pedikúra a manikúra. Otevřít budou smět i tetovací a piercingová studia. I ve službách bude platit omezení 1 klient na 15 metrů čtverečních.

Skončí také zákaz nočního vycházení, který aktuálně platí od 23:00 do 5:00, a zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Změnit by se měl i limit lidí, kteří se mohou venku sejít, a ti z 6 na 50 osob.

Částečně se rozvolní kultura. Galerie a muzea budu moci otevřít z jedné čtvrtiny své kapacity. Památky budou moci navštěvovat skupiny maximálně do 10 lidí. Otevřít mohou knihovny, a to tak, aby jedna osoba měla k dispozici 15 metrů čtverečních plochy a aby lidé mezi sebou dodržovali dvoumetrové rozestupy.

Divadla a kina však zůstanou i nadále uzavřená.

Školy pak přijdou do 3. stupně PES až v pondělí 7. prosince.

Podle protiepidemického systému ČR je souhrnný index rizika pro Českou republiku na hodnotě 57, která je na úrovni 3. pohotovostního stupně.

Situace se ale podle ministerstva zdravotnictví liší napříč kraji v ČR. Zatímco např. v Praze je rizikové skóre 42, v kraji Vysočina je to 75.

Aktuálně je v Česku podle dat MZ ČR potvrzeno 68 268 případů, z toho 2 667 přibylo v sobotu. Od počátku pandemie se nakazilo 518 649 lidí.

Vláda se chystá znovu požádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu až do konce roku. V Česku platí nouzový stav od 5. října, naposledy byl prodloužen do 12. prosince. (pel)