Papež František vidí v koronaviru šanci na změnu vytvoření lepšího politického a ekonomického systému. Hlava vatikánského státu by si přála, aby svět zpomalil. Svatý otec to uvedl v eseji v deníku The New York Times. Podle papeže je prý dnešní svět více rozdělený než v minulosti, i když je více propojený.

Papež František se domnívá, že koronavirová krize je vhodným momentem pro přehodnocení priorit. Po skončení této krize se podle Františka lidstvo nemůže vrátit ke starým politickým a ekonomickým systémům. Svatý otec tvrdí, že svět musí „zpomalit“ a nalézt lepší způsob soužití.

„Toto je chvíle pro velké sny, pro přehodnocení našich priorit: čeho si ceníme, co chceme, co hledáme,“ napsala hlava katolické církve.

„Nemůžeme se vrátit k falešným zárukám politických a ekonomických systémů, které existovaly před krizí,“ podotkl dále.

Hlava vatikánského státu dovozuje, že svět nyní potřebuje hospodářské modely, které všem lidem poskytnou přístup k základním potřebám, jako jsou půda, střecha nad hlavou a práce.

Naléhá na to, aby politici integrovali a vedli dialog s chudými, vyloučenými a zranitelnými.

„Musíme zpomalit, ohlédnout se a navrhnout lepší způsoby společného života na této planetě,“ konstatoval František.

Ten dále tvrdí, že pandemie odhalila paradox, „že ačkoli jsme více propojení, jsme také více rozdělení“.

Poukázal také na řadu jiných krizí a konfliktů, chudobu i na klimatickou změnu.

Papež komentoval i zavádění karanténních opatření s tím, že většina vlád prý postupovala zodpovědně tím, že přistoupily k tvrdým krokům ve snaze potlačit šíření viru.

František kritizoval protesty proti restrikcím a nedodržování pravidel. Odmítl, že by vládní protikoronavirová opatření znamenala útok na osobní svobody. (sfr)