Ačkoliv čísla související s šířením koronavirové epidemie klesají, situace stále nevypadá dobře, přiznal premiér Babiš. Rozvolňování opatření je tak v ohrožení. (Ilustrační foto)

Ačkoliv čísla související s šířením koronavirové epidemie v Česku klesají, není to tak rychle, jak vláda předpokládala a situace stále nevypadá dobře. Přiznal to premiér Andrej Babiš (ANO). Rozvolňování vládních opatření je tak v ohrožení. 

„Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali, neklesají podle plánu. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ řekl Babiš na tiskové konferenci k představení výsledků antigenních testů z pilotního projektu v Karviné.

Že rizikové skóre neklesá podle představ, uvedl už včera ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Naznačil přitom, že další rozvolňování podle něj není jisté.

Premiér chce lidem nabídnout možnost nechat se před Vánoci otestovat pomocí antigenních testů. Hradit je bude zdravotní pojišťovna.

Výhoda antigenních testů je, že nejsou tak nákladné – cena se pohybuje okolo 150 korun – a výsledek je znám do 15 minut. Na rozdíl od PCR testů, které stojí asi 1 800 korun, však nejsou tak spolehlivé.

Podle bývalého ministra zdravotnictví a současného poradce premiéra Babiše Romana Prymuly bude Česko používat nejpřesnější testy na trhu, které vyšly z testovacích studí v českých nemocnicích.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES, podle kterého se v Česku řídí opatření proti koronaviru, je nyní už čtvrtý den na 57 bodech. Odpovídá tak 3. stupni.

Celá republika je zatím ve 4. stupni. Opatření by byla zmírněna, pokud současná úroveň rizikového skóre vytrvá po 7 dní.

V posledních dnech se ale zhoršovaly faktory, z nichž ministerstvo zdravotnictví skóre PES odvozuje. Podíl pozitivních testů na celkovém počtu provedených testů v úterý vyskočil na 26 procent ze zhruba 20 procent v předchozích dnech. A znovu roste i reprodukční číslo, které je jen těsně pod hodnotou 1 na 0,96. (pel)