Koronavirem se v Česku od počátku epidemie v březnu nakazilo už přes půl milionu lidí. (Ilustrační foto)

Koronavirem se v Česku od počátku epidemie v březnu nakazilo už přes půl milionu lidí, konkrétně přes 502 tisíc. Rizikové skóre protiepidemického systému PES je nyní na hodnotě 57, což značí 3. stupeň. Celá republika je zatím ve 4. stupni. Vláda se proto mimořádně sejde kvůli možnému zmírnění restrikcí už v neděli, aby obchody, restaurace či další služby případně mohly od příštího pondělí otevřít, i když s omezeními. 

V úterý 24. listopadu laboratoře odhalily 5 854 nových případů covidu-19. Aktuálně je nakaženo 78 203 lidí.

V nemocnicích je s koronavirem hospitalizováno 5 497 osob.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES, podle kterého se v Česku řídí opatření proti koronaviru, je nyní na 57 bodech. Odpovídá tak 3. stupni.

Celá republika je zatím ve 4. stupni. Opatření by byla zmírněna, pokud současná úroveň rizikového skóre vytrvá po 7 dní.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) uvedl pro Českou televizi, že obchody či provozovny služeb případně mohly otevřít od příštího pondělí. Vláda o tom bude mimořádně rozhodovat v neděli.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes řekl, že rizikové skóre neklesá podle představ a další rozvolňování podle něj není jisté.

Někteří členové kabinetu už ale avizovali, že v úvahu připadá otevření obchodů a služeb.

Česko se už na začátku tohoto týdne na základě rozhodnutí vlády přesunulo z nejvyššího 5. stupně rizika teprve do 4. Zákaz nočního vycházení platí nově až od 23:00 do 5:00. Obchody mohou mít otevřeno do 23:00 a stejně tak i výdejní okénka restaurací.

V Česku platí od půlnoci 5. října kvůli pandemii koronaviru nouzový stav. Následně vláda v pátek 30. října rozhodla o jeho prodloužení až do 20. listopadu 2020.

V minulém týdnu pak byl stav nouze znovu prodloužen, tentokrát do 12. prosince. Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas Sněmovny. (pel)