Kancléřka Angela Merkelová chce prosadit uzavření všech lyžařských středisek v Evropě až do ledna 2021. (Ilustrační foto)

Kancléřka Angela Merkelová požaduje uzavření všech lyžařských středisek v celé Evropské unii (EU), a to až do 10. ledna 2021. Alpské země se chystají o této možnosti jednat. Zatímco Itálie a Francie jsou pro, Rakousko návrh odmítá. Německo od července převzalo předsednictví EU, je tak vysoce pravděpodobné, že kancléřka si bude chtít návrh prosadit. 

Listopadová karanténa v Německu podle Merkelové ochránila zemi před nejhorším scénářem a kolapsem zdravotnictví, pandemie covidu-19 ale stále není pod kontrolou. Karanténa tak bylavčera prodloužena až do 20. prosince. V Německu bylo od počátku pandemie doposud potvrzeno 996 tisíc případů.

Kancléřka je přesvědčená, že uzavření lyžařských středisek by pomohlo zbrzdit šíření koronaviru. Podle ní je třeba stále co nejvíce omezovat kontakty. V projevu vyzvala lidi, aby co nejméně cestovali.

Merkelová si podle svých slov uvědomuje, že prosazení celoevropského zákazu bude obtížné dosáhnout.

Odložení začátku lyžařské sezóny podpořil italský premiér Giuseppe Conte. Je podle něj ale nutné najít společnou evropskou dohodu. V opačném případě by totiž obyvatelé Itálie jezdili lyžovat do zahraničí, odkud by si pak nákazu covidem-19 mohli přivézt.

Ve Francii bylo rozhodnuto už v rámci platných opatření, že lyžařská střediska zůstanou zavřená až do ledna. Francouzský prezident Emmanuel Macron chce datum začátku zimní sezóny probrat s ostatními zeměmi. Resorty by se podle něj mohly otevřít v lednu, pokud to aktuální podmínky dovolí.

Proti celoevropskému koordinovanému plánu na uzavření lyžařských areálů ale protestuje Rakousko, kde je odvětví zimních sportů klíčovým pilířem tamní ekonomiky. Podle rakouského ministra financí Gernota Blümela by v případě, že EU nařídí uzavření lyžařských areálů, ztráty činily až 2 miliardy eur (52 miliard korun).

Rakouský kancléř Sebastian Kurz míní, že „nejde o záležitost, do níž by měla EU zasahovat“. (pel)